Taksista 17 godina bio u Gvantanamu, mislili da je neko drugi

Ahmed Rabani je prije 19 godina uhapšen u raciji u Pakistanu zajedno sa svojim bratom, a zbog navodnih kontakata sa Al Kaidom

5678 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon 17 godina u kontroverznom američkom zatvoru Gvantanamo, pakistanski taksista Ahmed Rabani (52) konačno je na slobodi. Senat SAD je, inače, prije šest godina utvrdio da on nije terorista.

Taksista iz Karačija Ahmed Rabani je prije 19 godina uhapšen u raciji u Pakistanu zajedno sa svojim bratom, a zbog navodnih kontakata sa Al Kaidom. Nakon toga bio je prebačen najprije u Kabul, a zatim u Gvantanamo.

Njegov advokat Klajv Staford Smit rekao je da je Ahmed Rabani greškom uhapšen, jer su mislili da je on Hasan Gul, kriminalac sa potjernice, prenosi RTS.

U izvještajima Senata, navodi se da je Rabani bio podvrgnut mučenju godinu i po dana. Navodi se i da su iz Gvantanama preporučili da se pokrene proces protiv njega, ali do toga nije došlo.

U jednom tekstu u američkim medijima, Rabani je naveo da su ga pakistanske vlasti uhapsile i prodale američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA). Rekao je tada i da su ga u Kabulu držali na mračnom mjestu, gdje su mu ruke danima bile okovane iznad glave.

Na slobodu se puštaju i Asadulah Haron Gul, Sajfulah Parača i Abdul Latif Naser.

Ovo je samo jedna od brojnih grešaka Sjedinjenih Država u lovu na radikalne islamiste poslije terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra.

Sličnu sudbinu Rabanijevoj doživio je i Kalid el Masri - CIA je pogrešno identifikovala ovog njemačkog državljanina libanskog porijekla kao osobu koja održava kontakte sa radikalnim islamistima u Ulmu.

Bonus video: