Kabul: Po tri bebe u inkubatoru

”Kažemo jedni drugima da moramo da radimo ovaj posao, jer će u suprotnom ti problemi postati veliki, to je gubitak za nas, naše društvo i za našu zemlju”. rekao je doktor Sajfula Abasin u jedinici intenzivne njege.

1480 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JORGE SILVA
Foto: JORGE SILVA

U glavnoj dječjoj bolnici u Kabulu, urušavanje avganistanskog zdravstvenog sistema ogleda se u očima iznurenog osoblja koje crpi posljednje zalihe ljekova.

Čekaonice Dječje bolnice “Indira Gandi” su pune majki i njihove bolesne djece, a osoblje je prinuđeno da drži tri bebe u jednom inkubatoru i smješta po dvoje djece u krevecima, piše Rojters.

Medicinske sestre koje su nekad brinule o tri ili četiri bebe, sada moraju da paze 20 ili više zbog nedostatka osoblja koje je pobjeglo iz zemlje kada su talibani zauzeli vlast.

”Kažemo jedni drugima da moramo da radimo ovaj posao, jer će u suprotnom ti problemi postati veliki, to je gubitak za nas, naše društvo i za našu zemlju”. rekao je doktor Sajfula Abasin u jedinici intenzivne njege.

Iako je broj povrijeđenih opao po okončanju sukoba, avganistanske bolnice se bore sa posljedicama ekonomske krize koja milionima ljudi prijeti glađu, ističe Rojters.

Agencije UN kažu da čak 95 odsto stanovništva redovno nema dovoljno hrane, a šef Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je prošlog mjeseca da je zdravstveni sistem na ivici kolapsa pošto je međunarodna pomoć presušila.

Usljed nedostatka podrške zdravstvenom projektu Sehatmandi od 600 miliona dolara kojim upravlja Svjetska banka, hiljade ustanova ne može da kupuje zalihe i da isplaćuje plate, ugrožavajući pružanje zdravstvenih usluga na svim nivoima, od seoskih ambulanti do bolnica.

Rojters piše da za medicinski tim najveće opterećenje predstavlja akutni nedostatak osoblja. Nisu primali plate mjesecima i često jedva uspiju da plate čak i prevoz do posla.

”Od vlade za početak tražimo samo da poveća broj osoblja”, izjavila je Marva, glavna medicinska sestra u porodilištu. “Zbog promjena koje su se desile, većina naših kolega je napustila zemlju.”

Medicinske sestre su se ranije brinule o tri ili četiri bebe, a sada je jedna odgovorna za njih 23. “To je veliko opterećenje za nas”, izjavila je.

Momahad Latif Baher, pomoćnik direktora Dječje bolnice “Indira Gandi”, rekao je da su zvaničnici agencije UN za djecu, UNICEF, dali određenu pomoć, ali da je što prije potrebno više da bi se nadomjestio nedostatak ljekova i potrepština za liječenje neuhranjene djece.

”Međunarodne organizacije su obećale više pomoći. Nadamo se da će održati obećanje”, rekao je Baher.

Bolnica koja je izgrađena 1985. u sovjetsko doba i finanasirana od indijske humanitarne pomoći, ima 360 kreveta, ali radi znatno iznad kapaciteta zbog nedostatka funkcionalnih klinika u provincijama oko Kabula.

Usred priliva velikog broja porodica, bolnica je primila 450 djece a ostale je vratila, rekao je pomoćnik direktora.

Arzu, koja je dovela na liječenje osmomjesečnu ćerku Sofiju, već je izgubila jedno od petoro djece zbog bolesti izazvanih neuhranjenošću.

”Imali smo rezervoar vode kod kuće. Prodali smo ga da bismo imali novac za liječenje”, ispričala je za Rojters. To znači da četvoro Sofijinih braće i sestara kod kuće nemaju dovoljno da jedu.

”Njihov otac je došao jutros i rekao mi da djeca nemaju ništa. Kad dobijemo hranu od bolnice, podijelim je i pošaljem nešto djeci”.

A. Š.

Bonus video: