Blinken razgovarao sa svrgnutim premijerom Sudana: "Vojne vlasti da oslobode sve pritvorene civilne vođe"

Svrgnuti sudanski premijer Abdalah Hamdok vraćen je kući i ostaje "pod pojačanim nadzorom" dan poslije puča koji je sproveo šef vojske general Abdel Fatah al Burhan

2019 pregleda 0 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken razgovarao je sinoć telefonom sa svrgnutim sudanskim premijerom, saopštio je Stejt department.

"Državni sekretar se raduje oslobađanju premijera i ponavlja svoj poziv sudanskim vojnim vlastima da oslobode sve pritvorene civilne vođe i garantuju njihovu bezbjednost", dodao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju.

Svrgnuti sudanski premijer Abdalah Hamdok vraćen je sinoć kući i ostaje "pod pojačanim nadzorom" dan poslije puča koji je sproveo šef vojske general Abdel Fatah al Burhan.

Premijer Abdalah Hamdok i skoro svi sudanski civilni lideri uhapšeni su u ponedjeljak ujutro.

Poslije hapšenja premijera i brojnih civilnih zvaničnika u ponedjeljak vojska je proglasila vanredno stanje i general Abdel-Fatah Burhan preuzeo je vlast u državi.

Entoni Blinken ponovo je izrazio "jaku zabrinutost" zbog puča i pozvao sudansku vojsku da ne pribjegava silom protiv demonstranata.

Sudanci su masovno izašli na ulice poslije objave puča tražeći da se vrate prelazne valsti i pozivajući u pomoć međunarodnu zajednicu.