"Rajski papiri": Kraljičini zastupnici tvrde da su ulaganja legitimna

Kraljica Elizabeta i američki ministar trgovine Vilbur Ros dva su najveća imena koja se spominju u dokumentima
1 komentar(a)
Kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2017. 19:02h

Sva ulaganja kraljice Elizabete II "u potpunosti su provjerena i legitimna", saopštilo je lankastersko plemstvo koje upravlja ulaganjima britanske kraljice, najzvučnijeg imena koje se pojavilo u povjerljivim dokumentima koji su procurili iz dviju uglednih firmi za pružanje ofšor usluga s Bermuda i iz Singapura, a otkrivaju porezne tajne bogatih i moćnih.

Golema količina od 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata otkriva kako bogati i moćni mogu prikriti imovinu i izbjeći porez, pokazala je istraga sprovedena širom svijeta, prenosi Hina.

Političari, slavne osobe i britanska kraljica su među imenovanima u dokumentima koje danas pregledavaju stotine novinara širom svijeta.

Dokumenti, nazvani "Rajski dokumenti" (eng. Paradise Papers), datiraju od 1950. do 2016. godine.

Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka, zajedno s imenima iz svijeta sporta i biznisa.

Kraljica Elizabeta i američki ministar trgovine Vilbur Ros dva su najveća imena koja se spominju u dokumentima.

"Mi upravljamo nizom kraljičinih ulaganja i nekoliko njih se odnosi na prekookeanske fondove", rekao je portparol lankasterskog plemstva.

"Sva su naša ulaganja u potpunosti provjerena i legitimna", navodi se u njihovom saopštenju i ističe da kraljica "dobrovoljno plaća porez na svaki prihod koji dobije od plemstva".

Međutim, britanska glavna opoziciona stranka pozvala je u ponedjeljak na javnu istragu.

BBC i britanski list Gardijan, dvije partnerske organizacijske ICIJ-a, privukle su pažnju na to kako je kraljica uložila 10 miliona funti u fondove na Kajmanskim ostrvima i na Bermudima.

"Nema ništa ilegalno u tim ulaganjima niti sugestija da kraljica ne plaća porez, ali mogla bi se postaviti pitanja treba li kraljica da ima ofšor investicije", piše BBC.

Američki ministar Ros ima udio u firmi na Maršalovim Ostrvima, koja se među ostalim bavi transportom i logistikom. Ta kompanija navodno prima milione dolara od firme među čijim vlasnicima su zet ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruski mogul koji je trenutno pod američkim sankcijama.

ICIJ navodi mogući sukob interesa Vilbura Rosa, koji pomaže u kreiranju američke ekonomske i trgovinske politike.

"Sve u svemu, ofšor veze više od dvanaest Trampovih savjetnika, članova kabineta i velikih donatora pojavljuju se u dokumentima", napisao je ICIJ.

Bonus video: