EU suspendovala finansiranje programa SZO u Kongu

Evropska komisija je izrazila “izuzetnu zabrinutost” zbog odnosa SZO prema seksualnom skandalu

5207 pregleda 0 komentar(a)
Foto: POOL
Foto: POOL

Evropska komisija (EK) je suspendovala finansiranje programa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Demokratskoj Republici Kongo zbog zabrinutosti povodom odnosa te agencije UN prema skandalu seksualnog zlostavljanja.

U pismu EK od 7. oktobra sa oznakom “povjerljivo”, u koje je agencija Rojters imala uvid, SZO je obaviještena o suspenziji pet programa SZO, uključujući operacije za ebolu i kovid-19. Rojters je objavio da ukupna suma iznosi više od 20,7 miliona eura.

Komisija je u saopštenju poslatom mejlom Rojtersu potvrdila taj potez, rekavši da očekuje od partnera da imaju “snažne zaštitne mehanizme kako bi spriječili takve neprihvatljive incidente kao i da bi djelovali odlučno u takvim situacijama”.

”Komisija je privremeno suspendovala isplatu i uzdržaće se od novog finansiranja povezanog sa humanitarnim aktivnostima koje preduzima SZO u Demokratskoj Republici Kongo. Ta mjera ne utiče na sredstva koja EU izdvaja za operacije SZO u drugim mjestima”, navedeno je saopštenju.

Rojters ocjenjuje da suspenzija EU finansiranja povećava diplomatski pritisak na generalnog sekretara SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa da preduzme dodatnu akciju povodom dokumentovanih kršenja i nemara menadžmenta, te da spriječi da se to ponovi bilo gdje.

Tedros, za kojeg se vjeruje da će pokušati da dobije drugi petogodišnji mandat u maju, predvodi globalni odgovor na kovid-19, najgoru krizu javnog zdravstva u posljednjih sto godina. Međutim, glavni donatori predvođeni SAD i Njemačkom, traže fundamentalne reforme agencije kako bi se uspješnije nosila sa epidemijom i skandalom.

Oko 83 radnika, od kojih je četvrtina bila zaposlena u SZO, bila je umiješana u seksualnu prisilu i zlostavljanje tokom desete epidemije ebole u Kongu, saopštila je nezavisna komisija prošlog mjeseca. U izvještaju je navedeno devet optužbi za silovanje.

Rojters navodi da je kopija pisma EU poslata “Code Blue” kampanji, dijelu nadzorne grupe “Aids-free World”, koja ima za cilj da okonča nekažnjivost za seksualne prestupe civila UN i vojnog osoblja.

U pismu Evropske komisije, adresiranom na Tedrosa, izražava se “izuzetna zabrinutost” zbog “obima otkrića”:

Traže se garancije da će žrtve biti zaštićene i obeštećene, detalji o procesu zapošljavanja SZO, uključujući provjeru prošlosti, akcija SZO koja će osigurati da UN ili humanitarne organizacije ne angažuju navodne počinoce, te nezavisna provjera pojedinačnih odgovornosti unutar SZO povodom nemara u tretmanu optužbi i dokaza.

”S obzirom na ozbiljnost prijavljene situacije, Komisija ovim obustavlja sve uplate za aktivosti koje preduzima vaša organizacija u Demokratskoj Republici Kongo”, navedeno je u pismu.

Komisija traži odgovor SZO u roku od 30 dana i Brisel će za mjesec odlučiti da li će nastaviti finansiranje ili će produžiti suspenziju za još 30 dana. U međuvremenu, neće biti novog finansiranja aktivnosti SZO u Kongu, dodaje se.

”Nasilni zločini”

SZO je prošle nedjelje predstavila plan za sprečavanje bilo kakvog daljeg lošeg ponašanja humanitarnih radnika raspoređenih u njenim operacijama na terenu, obećavajući da će osigurati da ovaj skandal bude “pokretač duboke transformacije kulture SZO”.

Doktorka Gaja Gamhevage, vršiteljka dužnosti direktora SZO za prevenciju i odgovor na seksualno iskorištavanje, izjavila je u intervjuu za Rojters ove nedjelje da je više žena prijavila seksualno iskorištavanje i zlostavljanje od strane humanitarnih radnika tokom ebola krize od 2018. do 2020. godine.

Gaja Gamhevage
Gaja Gamhevagefoto: Reuters

Ona je naglasila da SZO prosljeđuje optužbe za silovanje nacionalnim vlastima radi istrage i da šalje spise svih 83 predmeta istražiteljima UN u Njujorku radi postupka u vezi sa zaposlenima svih agencija.

Pola Donovan, kodirektorka organizacije “AIDS-Free World” i njene “Code Blue” kampanje, saopštila je ovog mjeseca nakon što je objavljen plan odgovora menadžmenta SZO, da agencija ne goni većinu počinilaca.

”Ovo je ogroman korak unazad. SZO tretira desetine nasilnih zločina koji se stavljaju na teret njenom osoblju i najvišim zvaničnicima samo kao kršenje pravila UN. Ako vlade dozvole UN da se izvuče sa ovim, to će biti čvrsta pobjeda za nekažnjivost UN.

”Čitav proces osnažuje pogrešno uvjerenje da su osoblje UN i visoki zvaničnici iznad zakona”, kazala je.

Bonus video: