Teksas: Dvojica mještana spriječila veće krvoproliće, svađa sa taštom prethodila masakru

Iz policije navode da je Devin Keli posjedovao tri oružja (pušku i dva pištolja) za koje nije imao dozvolu
0 komentar(a)
Teksas pucnjava, Foto: Reuters
Teksas pucnjava, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2017. 17:53h

Dvojica lokalaca su postali heroji gradića Saderlend Springs nakon što su uspjeli da spriječe još veći masakr u crkvi u kojoj je ubijeno 26 ljudi.

Devin Keli je pucao u ljude tokom službe u baptističkoj crkvi iz poluautomatskog oružja, a zaustavio ga je metak koji je iz svoje puške ispalio Stiven Vileford (55), jedan od mještana, lokalni vodoinstalater, koga je pozvala ćerka i rekla mu da "muškarac u panciru puca u okupljene u crkvi".

Kako prenose lokalni mediji, Vileford nema vojno iskustvo, ali je "odličan strijelac" i "strastveni bajker". Čim je dobio poziv ćerke, uzeo je svoju pušku i krenuo ka crkvi, gdje je Kelija iz prve pogodio u bok, u mjesto koje nije pokrivao pancir, prenosi B92.

Napadaču je tada uspala puška, pa je otrčao u svoj terenac i počeo da bježi.

Hrabri Vileford nije odustajao i utrčao je u kamionet drugog lokalca, Džonija Lagendorfa, poslije čega je uslijedila potjera po lokalnim putevima.

"Zaustavio sam se na raskrsnici kada sam vidio razmjenu vatre. Vileford je naoružan ušao u moje vozilo, objasnio mi je brzo šta se desilo. Znao sam da moram odmah da krenem", rekao je Lagendorf.

Kako kaže, jurnjava je trajala nekoliko minuta uz brzine veće od 150 kilometara na sat, sve dok napadač u jednoj krivini nije izgubio kontrolu nad vozilom i izletio sa puta.

Ubrzo je stigla i policija, ali je napadač već bio mrtav. Pretpostavlja se da je iskrvario, mada nije isključeno i da je na kraju sam sebi oduzeo život.

"Zaustavio sam kamionet, a gospodin je iskočio napolje, poneo je pušku. Keli se već tada nije pomjerao", rekao je Lagendorf.

Dvojica mještana su tako postali heroji, a Langendorfova djevojka je na Fejsbuku poručila da je "zahvalna svom dječku što je pojurio tog bolesnika prije nego što je napravio još štete".

Kako su naveli svjedoci, napadač je bio u "punoj ratnoj opremi", a ispalio je više od 30 hitaca iz poluautomatskog oružja.

U Teksasu važe veoma liberalni zakoni o naoružanju, pa je moguća kupovina pištolja, pušaka i municije bez dozvole, a jedini uslov je navršenih 18 godina.

Napunjeno lično naoružanje je dozvoljeno nositi u vozilu bez posebnih dozvola, dok je za nošenje na vidljivom mjestu potreban takozvani LTC (Licence to Carry).

Prije masakra imao "svađu sa taštom"

Keli je prije napada je imao porodičnu svađu sa taštom, navode iz policije.

Osim toga, oni ističu i da se napadač tokom pucnjave nije vodio vjerskim ili rasnim motivima.

Iz policije navode i da je Devin Keli posjedovao tri oružja (pušku i dva pištolja) za koje nije imao dozvolu.

Portparolka američkih vazduhoplovnih snaga En Stefanek rekla je da je napadač Devin Keli (26) proveo 12 mjeseci u zatvoru nakon suđenja pred vojnim sudom 2012. godine, a 2014. je otpušten iz vojske zbog lošeg vladanja i oduzet mu je čin.

Napad se dogodio u baptističkoj crkvi u Teksasu, oko 40 kilometara od San Antonija, a napadač je bio obučen u crnu uniformu u stilu taktičkih snaga i upotrijebio je jurišnu pušku.

Kako je naveo Rojters, žrtve su starosti od pet godina do 72 godine.

Bonus video: