Jedan od najvećih mozaika u svijetu otkriven u Jerihonu na Zapadnoj obali

"U mozaiku je preko pet miliona komadića kamenja iz Palestine u prirodnoj i karakterističnoj boji", rekao je Salah Tavafša (Saleh Tawafsha), podsekretar u palestinskom ministarstvu turizma i antikviteta

4007 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Palestinske vlasti prikazale su u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali jedan od najvećih podnih mozaika u svijetu, poslije restauracije koja je trajala godinama.

Nalik na tepih veliki mozak prekirva 836 kvadratnih metara u Palati Hišam, islamskom zamku iz doba Omajada (Ummayad) u osmom vijeku.

Na mozaiku se vide lav kako napada jelena, što simboliše rat i dvije gazele, simbol mira, te cvjetni i geometrijski dizajni.

Palata Hišam bila je zaboravljena godinama dok nije ponovo otkrivena u 19. vijeku i istraživana tridesetih godina prošlog vijeka, kada je ispod prašine otkriven mozaik.

Zdanje je ipak ostalo zanemareno do prije pet godina kada je zatvoreno za posjetioce i pokrenuta restauracija koju je finansirao Japan sa 12 miliona dolara.

Mozaik Jerihon
foto: Reuters

"U mozaiku je preko pet miliona komadića kamenja iz Palestine u prirodnoj i karakterističnoj boji", rekao je Salah Tavafša (Saleh Tawafsha), podsekretar u palestinskom ministarstvu turizma i antikviteta.

On je izrazio nadu da će palata kraj Mrtvog mora koja prekriva područje od 60 hektara na kome su kupatila i poljoprivredno imanje privući turiste u Jerihon, prenose danas izraelski mediji.

Dinastija Omajada trajala je od 660. do 750. godine.

Bonus video: