Bajden sa papom u Vatikanu: Vi ste najvažniji vojnik mira koga sam upoznao

Na sastanku u Vatikanu nije pomenuta, ili bar ne zvanično, sporna tema, pitanje abortusa, koji Bajden podržava, dok papa strogo osuđuje namjerne prekide trudnoće

10286 pregleda 12 komentar(a)
Bajden i papa Franjo, Foto: Reuters
Bajden i papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2021. 17:50h

Sastanak predsjednika SAD Džoa Bajdena i poglavara Rimokatoličke crkve pape Franja u Vatikanu danas trajao je duže od predviđenog vremena, dok su dvojica najistaknutijih Rimokatolika u svijetu razgovarala o klimatskim promjenama, siromaštvu i pandemiji koronavirusa, ali i o vrlo ličnim stvarima kao što je gubitak predsjednikovog sina i razmijenili viceve o tome kako dobro stare.

Ovo je četvrta poseta Bajdena Vatikanu, ali prva u svojstvu predsjednika SAD.

Video snimak koji je objavio Vatikan pokazuje nekoliko toplih, opuštenih trenutaka između pape Franja i Bajdena dok su se više puta rukovali i smiješili. Papa Franjo često ima namrgođeno lice, posebno na zvaničnim fotografijama, ali danas je izgledao dobro raspoložen. Njihov privatni sastanak trajao je oko 75 minuta, prema Vatikanu više nego duplo duže od uobičajene audijencije sa papom.

Oni su sjedjeli jedan naspram drugog za stolom u papskoj biblioteci uz prisustvo prevodioca. Zatim su razmijenili poklone na širem sastanku na kome su bili i prva dama SAD i vodeći zvaničnici. Zbog dužine sastanka Bajden je kasnio više od sat prema rasporedu za naredne sastanke, prenosi AP.

"Vi ste najvažniji vojnik mira koga sam upoznao", i "moj sin bi želio da vam ovo dam", rekao je Bajden, posvećeni katolik, predajući papi mali medaljon.

Medaljon podsjeća na puk u kome je služio njegov sin Bo Bajden koji je umro 2015. od raka.

Predsjednik je više puta ispričao kako je u vjeri našao snagu da savlada više porodičnih tragedija.

"Bajden se zahvalio njegovoj svetosti za zalaganje za siromašne u svijetu i za one koji pate od gladi, sukoba i progona. On je hvalio vođstvo pape Franja u borbi protiv klimatske krize, kao i papino zalaganje za dobar završetak pandemije za sve kroz dijeljenje vakcina i ravnopravni globalni ekonomski oporavak", prenijela je Bijela kuća.

Prema Vatikanu, oni su razgovarali i o migrantima kao i o zaštiti ljudskih prava, uključujući slobodu vjeroispovesti i savjesti.

Nije pomenuta, ili bar ne zvanično, sporna tema, pitanje abortusa, koji Bajden podržava, dok papa strogo osuđuje namjerne prekide trudnoće, prenosi Frans pres.

Vatikan je naveo da je Bajden poklonio Franju tkanu liturgijsku odoru, koju je 1930. napravio čuveni papski krojač Gamareli i koju je koristio papin jezuitski red u SAD, gdje je držana u arhivama crkve Holi triniti (Holy Trinity Church), Bajdenove redovne crkve u Vašingtonu.

Bijela kuća je saopštila da će napraviti donaciju humanitarnoj organizaciji u ime pape.

Papa je Bajdenu pokloni keramičku pločicu na kojoj su naslikani hodočasnici, kao i zbirku glavnih papinih učenja, naveo je Vatikan.

Bajden će u Rimu danas razgovarati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom prije učešća na sastancima Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju - G20. On će razgovarati i sa domaćinima G20 italijanskim predsjednikom Serdjom Matarelom i italijanskim premijerom Mariom Dragijem.

On će poslije Rima otputovati u Glazgov, gdje u nedjelju počinje samit o klimi - COP 26.

Bonus video: