Regulatorno tijelo SAD odobrilo Fajzerovu vakcinu za djecu od pet do 11 godina

Odobrene su dječje doze vakcine, samo trećina količine date tinejdžerima i odraslima, za hitnu upotrebu

5953 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka agencija za ljekove (FDA) odobrila je antikovid vakcinu kompanija Fajzer/Biontek za djecu od pet do 11 godina, i time otvorila put za skoro pokretanje nove velike faze vakcinacije koja se odnosi na 28 miliona djece u zemlji.

Američka agencija dala je odobrenje za hitnu upotrebu vakcine pošto je pažljivo razmotrila rezultate kliničkih proba koje je sproveo Fajzer na više hiljada djece.

Odobrene su dječje doze vakcine, samo trećina količine date tinejdžerima i odraslima, za hitnu upotrebu.

Ostala je još jedna regulatorna prepreka, u utorak će savjetnici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dati detaljnije preporuke o tome koja djeca treba da se vakcinišu, a konačnu odluku će donijeti direktor agencije ubrzo poslije toga.

"Sa ovom vakcinom djeca mogu da se vrate na nešto što je bolje nego da budu zaključani kod kuće ili daljinska nastava, kada ne mogu da se vide sa svojim prijateljima. Vakcina će zaštititi njih i takođe naše zajednice", rekao je doktor Kavsar Talat sa univerziteta Džons Hopkins.

Nekoliko zemalja je počelo da koristi druge antikovid vakcine za djecu mlađu od 12 godina, uključujući Kinu, koja je počela sa vakcinacijom djece od tri godine. Ali, mnogi koji koriste Fajzerovu vakcinu gledaju na odluku SAD, dok su evropska regulatorna tijela tek počela da razmatraju dječje doze vakcine.

Sa odlukom FDA Fajzer planira da počne isporuku miliona doza pedijatrijske vakcine, koja ima narandžasti poklopac da se ne bi zamijenila sa ljubičastim poklopcima za sve druge vakcine, ljekarskim kancelarijama, apotekama i drugim mjestima za vakcinaciju. Djeca će dobiti dvije doze sa tri nedjelje razmaka.

Bonus video: