Pertes: Smiriti tenzije u Sudanu, dozvoliti mirne proteste...

Protivnici vojnog udara u Sudanu pozvali su na proteste širom zemlje, sa porukom da žele obnovu civilne vlade kako bi se zemlja vratila na put demokratije nakon decenija autoritarne vladavine

3163 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sudana, Foto: Reuters
Detalj iz Sudana, Foto: Reuters

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Sudan Folker Pertes sastao se sa jednim od vođa sudanske hunte, generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, i pozvao ga da dozvoli najavljene mirne proteste za danas, kako bi se izbjegli dalji sukobi nakon vojnog udara ranije ove nedjelje.

Pertes se sastao u petak sa generalom Dagalom, vođom državnog udara za kojeg se smatra da je blizak novom lideru Sudana, generalu Abdel-Fatahu Burhanu i koji komanduje Snagama za brzu podršku, paravojnom jedinicom koja kontroliše ulice glavnog grada Kartuma i koja je igrala glavnu ulogu u puču, prenosi AP.

Izaslanik UN je u poruci objavljenoj na Tviteru rekao da je tokom razgovora „naglasio potrebu za smanjivanjem tenzija, dozvoljavanjem mirnih protesta i izbjegavanjem bilo kakve konfrontacije“.

Protivnici vojnog udara u Sudanu pozvali su danas na proteste širom zemlje, sa porukom da žele obnovu civilne vlade kako bi se zemlja vratila na put demokratije nakon decenija autoritarne vladavine.

Hiljade Sudanaca je već izašlo na ulice ove nedjelje u znak protesta protiv svrgavanja vlade premijera Abdale Hamdoka od generala Abdela-Fataha Burhana koji je preuzeo vlast u puču.

S obzirom da je najmanje 11 demonstranata ubijeno u sukobima sa snagama bezbjednosti ovih dana, protivnici hunte strahuju od intenziviranja sukoba i novih krvoprolića.

Sjedinjene Američke Države pozvale su sudanske vođe vojnog udara da se uzdrže od nasilja prema mirnim demonstrantima uoči današnjih planiranih protesta i rekle da će reakcije vojske biti test njihovih namjera.

U subotu će biti "jasno kakve su namjere vojske", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji nije želio da bude imenovan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da sudanske snage bezbjednosti moraju poštovati ljudska prava i da je svako nasilje protiv mirnih demonstranata "neprihvatljivo".

Sudanski general Abdel Fatah al-Burhan raspustio je u ponedjeljak Hamdokovu vladu, čime su podstakli zapadne zemlje da prekinu dotok stotina miliona dolara koji su neophodni toj sjevernoafričkoj zemlji.

Burhan je tada pritvorio premijera Abdalu Hamdoka, mnoge vladine zvaničnike i političke lidere, u državnom udaru koji su osudili SAD i Zapad, a vojska je dozvolila Hamdoku da se vrati kući pod stražom sljedećeg dana nakon međunarodnog pritiska.

Državnim udarom je prekinuta tranzicija koja je trebalo da Sudan usmjeri prema demokratiji i izborima 2023. nakon što je prije dvije godine svrgnut s vlasti Omar al-Bašir.

Bonus video: