Samit G20: Odobren istorijski dogovor o uvođenju globalnog poreza

Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu 2023. godine, a službeno će se potvrditi danas u završnoj izjavi G20, rekli su izvori bliski pregovorima u Rimu, prenosi Biznisinfo.

4359 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednici država i vlada Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) odobrili su istorijski dogovor o reformi međunarodnog poreskog sistema, koji bi trebalo da ukine poreska utočišta uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija.

"U subotu su svi predsjednici zemalja G20 odobrili istorijski dogovor o novim međunarodnim poreskim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodnom porezu, koji će prekinuti nadmetanje u smanjivanju poreza kada je riječ o oporezivanju kompanija", rekla je u saopštenju američka ministarka finansija Janet Yellen.

Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu 2023. godine, a službeno će se potvrditi danas u završnoj izjavi G20, rekli su izvori bliski pregovorima u Rimu, prenosi Biznisinfo.

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 odsto učestvuju u svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP), pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Reforma treba da omogući tim zemljama da, zahvaljujući tom minimalnom porezu, ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi USD.

Dio dogovora je u tome da dio poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit. Dakle, porez više ne bi plaćale u zemlji u kojoj su službeno registrovane.

Tu se misli na kompanije koje u svijetu ostvaruju promet veći od 20 milijardi eura. Taj bi se prag nakon sedam godina mogao spustiti na deset milijardi.

Zadatak ove reforme je da spriječi da multinacionalne kompanije, posebno GAFA (skraćenica za Google, Amazon, Facebook i Apple), koje su izvukle veliku korist iz pandemije Covid-19 i restriktivnih mjera, plaćaju smiješno male poreze u odnosu na prihode.

Drugi dio reforme je uvođenje minimalne poreske stope od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija.

Države će sada moći da naplaćuju ​​porez od kompanija čak i ako su već platile niže poreze u drugim državama, kako bi se nadoknadila razlika.

Činjenica da su se Irska, Mađarska i Estonija početkom oktobra u posljednji čas priključile dogovoru omogućila je OECD-u da završi pregovore baš uoči sastanka na vrhu u Rimu.

Njihovo je pridruživanje veoma važno jer Francuska želi da iskoristi svoje predsjedavanje Evropskim savjetom od januara naredne godine, kako bi donijela evropsku uredbu o minimalnom porezu, za koju je potrebna jednoglasna odluka.

Bonus video: