Putin: Temperatura u Rusiji raste dva i po puta brže od svjetskog prosjeka

"Suočavamo se i sa dezertizacijom i sa erozijom tla. Posebno smo zabrinuti zbog topljenja večnog leda koji čini značajan dio naše teritorije", rekao je ruski lider

6459 pregleda 3 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da prosječna godišnja temperatura vazduha u Rusiji raste dva i po puta brže nego u svijetu.

On je na samitu G20, na kome je učestvovao putem video veze, rekao da je temperatura vazduha u Rusiji porasla je za više od pola stepena u proteklih deset godina, preneo je TASS.

Putin je rekao da je pitanje klimatskih promjena od velikog značaja ističući da Rusija osjeća posljedice globalnog zagrijavanja.

"Suočavamo se i sa dezertizacijom i sa erozijom tla. Posebno smo zabrinuti zbog topljenja večnog leda koji čini značajan dio naše teritorije", rekao je ruski lider.

Podsjetio je da Rusija aktivno učestvuje u međunarodnim naporima za očuvanje klime.

Konkretno, poštuje sve svoje obaveze iz okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama i Pariskog sporazuma i dosljedno sprovodi politiku smanjenja emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, preduzima korake za podizanje energetske efikasnosti svoje privrede i smanjuje emisiju pratećih gasova pri vađenju nafte, rekao je Putin.

Bonus video: