Japan: Vladajuća koalicija pobijedila na izborima, ali će imati manje poslanika

Premijer Fumio Kišida je naveo da se na izborima za donji dom parlamenta bira vođstvo zemlje i dodao da "vjeruje da su birači dali mandat" njegovoj koaliciji

5895 pregleda 0 komentar(a)
Kišida, Foto: Reuters
Kišida, Foto: Reuters

Japanska vladajuća koalicija, predvođena premijerom Fumijom Kišidom, zadržala je većinu na današnjim parlamentarnim izborima, ali će imati manje poslanika nego do sada, pokazuju preliminarni rezultati.

Takav ishod nije zadovoljavajući za Kišidinu vladu, formiranu prije četiri nedjelje, suočenu sa lošom ekonomskom situacijom usljed pandemije koronavirusa i regionalnim bezbjednosnim izazovima.

Kišidina Liberalno demokratska partija (LDP) i njen slabiji koalicioni partner, konzervativna Stranka čiste politike (Komeito) u zbiru su osvojili 274 od 465 mjesta u donjem domu parlamenta, dok se za oko 40 mandata još ne zna kome će pripasti.

LDP i sama ima apsolutnu većinu, pošto je osvojila 247 mandata, a Komeito 27.

Međutim, LDP sama nema kvalifikovanu većinu od 261 poslanika, koja vladajućem bloku omogućava kontrolu svih skupštinskih odbora i brzo usvajanje zakona.

Koalicija dvije stranke do sada je imala 305 poslanika.

Kišida je naveo da se na izborima za donji dom parlamenta bira vođstvo zemlje i dodao da "vjeruje da su birači dali mandat" njegovoj koaliciji.

On je rekao da je lošiji rezultat njegove stranke u odnosu na izbore 2017. godine posljedica strategije opozicionih partija koje su istakle jednog zajedničkog kandidata u mnogim jednomandatnim izbornim jedinicama, ali i procjene rada njegovih prethodnika u protekle četiri godine.

Kišida (64) je izabran za premijera 4. oktobra, nakon što je pobijedio na izborima u LDP, da bi deset dana kasnije raspustio parlament i raspisao izbore.

Njegov prethodnik na čelu stranke i vlade bio je Jošihide Suga, koji se povukao poslije godinu dana.

Suga je postao premijer u septembru 2020. godine kada je dugogodišnji japanski lider Šinzo Abe podnio ostavku zbog zdravstvenih problema.