Australija poručila Francuskoj: Nismo uništili Ajfelovu kulu, riječ je o ugovoru

Australija je prošlog mjeseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vrijedan više milijardi dolara, i odlučila se za nabavku američkih. Kanbera je donijela tu odluku zbog ulaska u bezbjednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu

7107 pregleda 3 komentar(a)
Skot Morison, Foto: Shutterstock
Skot Morison, Foto: Shutterstock

Australijski premijer Skot Morison negirao je da je lagao francuskog predsjednika Emanuela Makrona dok je tajno pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom, a zamjenik premijera Barnabi Džojs poručio je u Sidneju da Francuska pretjeruje, da je riječ o ugovoru o kupovini podmornica a ne o skrnavljenju Ajfelove kule.

Makron je sinoć rekao australijskim novinarima u Rimu da je novi savez "veoma loša vijest za kredibilitet Australije i veoma loša vijest za povjerenje koje veliki partneri mogu imati u Australiju".

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio da ne misli da ga je lagao, već da zna da ga je lagao.

Morison je u Rimu rekao da nije lagao francuskog predsjednika, dok je visoki zvaničnik autralijske vlade rekao danas da Australija nije ukrala ostrvo, nije uništila Ajfelovu kulu, već da je riječ o ugovoru.

"Ugovori imaju odredbe i uslove, a jedan od tih uslova jeste da možete da izađete iz ugovora. Mi smo iz tog ugovora izašli", naveo je Barnabi Džojs.

Ne zna se da li je Džojs, kada je govorio o krađi ostrva, na umu imao ostrvo Sark u Lamanšu, koje je nezaposleni francuski nuklearni fizičar pokušao da osvoji 1990. godine.

Australija je prošlog mjeseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vrijedan više milijardi dolara, i odlučila se za nabavku američkih. Kanbera je donijela tu odluku zbog ulaska u bezbjednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu.

Formiranje tog saveza je naljutilo Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD i Australije.

Makron i Morison su u četvrtak prvi put razgovarali otkako je Australija raskinula ugovor sa Francuskom. Obojica su za vikend bila u Rimu, na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija svijeta (G20), ali se nisu sastali.

Bonus video: