Bajden: Ova decenija odlučujuća za borbu protiv klimatskih promjena

"Mi koji smo odgovorni za veliki dio krčenja šuma i sve probleme koje imamo do sada, imamo ogromne obaveze prema siromašnijim državama čija je odgovornost manja za emisiju štetnih gasova ali plaćaju cijenu zbog zagrijevanja planete", rekao je Bajden

3717 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas, na samitu UN o klimi COP26 u Glazgovu da je ova decenija odlučujuća za borbu protiv klimatskih promjena i da SAD i druge razvijene zemlje snose veliki dio odgovornosti za klimatske promjene.

"Niko od nas ne može da pobjegne od najgoreg što nam predstoji ako ne uspijemo da iskoristimo ovaj trenutak", izjavio je Bajden.

On je krizu kroz koju prolazi planeta, oličenu u poplavama, nestabilnim vremenskim prilikama, sušama i požarima, video kao jedinstvenu priliku da se redefiniše globalna ekonomija.

Obraćajući se svjetskim liderima okupljenim u Škotskoj, Bajden je pokušao da prikaže ogromne troškove koji prate ograničavanje emisije ugljen-dioksida kao priliku za otvaranje novih radnih mjesta, prelazak na obnovljive izvore energije i električne automobile.

On se izvinio zbog odluke bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa da napusti Pariski sporazum i uloge koju su SAD i druge bogate zemlje imale u doprinosu rješavanja pitanja klimatskih promena.

"Mi koji smo odgovorni za veliki dio krčenja šuma i sve probleme koje imamo do sada, imamo ogromne obaveze prema siromašnijim državama čija je odgovornost manja za emisiju štetnih gasova ali plaćaju cijenu zbog zagrijevanja planete", rekao je Bajden.

Zvaničnici Bajdenove administracije zamjerili su Kini što se nije više posvetila suzbijanju emisija ugljenika, dok predsjednik još uvijek nije uspio da u svojoj zemlji da progura svoj ambiciozni klimatski plan.

Bajden nije obezbijedio podršku za predloženi zakon, kojem se protive republikanci ali i pojedine demokrate u Kongresu.

Bonus video: