nove mjere

Novi Zeland zatvara sjeverni dio zemlje zbog koronavirusa

U dijelovima oblasti Nortland, na oko 270 kilometara od Oklanda, od ponoći će biti uvedene mjere zatvaranja trećeg nivoa, izjavio je u utorak, 2. novembra, ministar zadužen za koordinaciju odgovora na pandemiju Kris Hipkins

2370 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock
Ilustracija, Foto: shutterstock

Vlasti Novog Zelanda planiraju da zatvore sjeverni dio zemlje policijskim kordonima, usljed straha od potencijalnog lokalnog širenja COVID-a 19, bolesti koju izaziva koronavirus, javlja agencija Rojters. U dijelovima oblasti Nortland, na oko 270 kilometara od Oklanda, od ponoći će biti uvedene mjere zatvaranja trećeg nivoa, izjavio je u utorak, 2. novembra, ministar zadužen za koordinaciju odgovora na pandemiju Kris Hipkins.

Odluka je donesena nakon registrovanja dva slučaja zaraze koja nisu povezana sa drugim slučajevima.

"Nejasno je kako je moguće da su se zarazili. Moguće je da upravo sada postoji neotkriveno prenošenje zaraze u Nortlandu", rekao je Hipkins na konferenciji za novinare.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, koja je u posjeti Nortlandu, naglo je prekinula konferenciju za novinare zbog ometanja protivnika vakcina.

Novi Zeland je zemlja koja je prošle godine uspjela da se izbori sa virusom korona, ali je sada u okolini Oklanda borba protiv "delta" soja virusa, što je natjeralo vlasti da odluče da "žive sa epidemijom", umjesto da primjenjuju raniju strategiju eliminacije virusa.

Na Novom Zelandu je, prema podacima univerziteta Džons Hopkins, vakcinisano 64 odsto stanovništva.