AP: Tramp bio žrtva hakerskih napada, korisnici preusmjeravani na sajtove za krađu lozinki

Ovo otkriće predstavlja zaokret u priči o ruskom hakovanju, koja je do sada uglavnom bila fokusirana na ono što američki obavještajni zvaničnici nazivaju kampanjom Kremlja u cilju podrivanja kandidatkinje demokrata na izborima 2016. godine Hilari Klinton, odnosno favorizovanja Trampa
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2017. 11:26h

Najmanje 195 internet sajtova u vlasništvu predsjednika SAD Donalda Trampa, njegove porodice ili njegovih kompanija bilo je prije četiri godine izloženo hakerskim napadima možda izvedenim iz Rusije znatno prije navoda o miješanju Moskve u prošlogodišnje američke izbore na kojima je Tramp pobijedio.

Međunarodna kompanija Tramp Organajzejšn (The Trump Organization) negirala je da su njeni internet domeni ikada kompromitovani, ali analiza internet podataka koju su izvršili agencija Asošiejted pres (AP) i stručnjaci za sajber bezbjednost govori drugačije.

AP je prošle nedjelje upitao Trampovu kompaniju za hakerske napade, a nekoliko dana kasnije i posljednji pogođeni sajtovi su popravljeni.

Kompjuterski korisnici koji su poslije hakerskih napada posjećivali te Trampove sajtove, bili su bez znanja preusmjeravani na servere iz ruskog grada Sankt Peterburga, na kojima se, prema riječima stručnjaka, nalazio softver često korišćen za krađu lozinki ili za blokiranje fajlova na kompjuteru posjetioca sajta radi ucjene. Misterija je ko su bili hakeri i šta je bio njihov motiv.

Ovo otkriće predstavlja zaokret u priči o ruskom hakovanju, koja je do sada uglavnom bila fokusirana na ono što američki obavještajni zvaničnici nazivaju kampanjom Kremlja u cilju podrivanja kandidatkinje demokrata na izborima 2016. godine Hilari Klinton, odnosno favorizovanja Trampa.

U jeku prošlogodišnje predsjedničke kampanje hakeri su objavili brojne mejlove zvaničnika Demokratske stranke i kompromitovali je, a nije poznato da li su ti isti hakeri odgovorni i za ranije napade na Trampove sajtove, kao što nije poznato ni da li su hakeri to činili u ime ruske vlade.

Trampovi internet domeni bili su izloženi napadima u dva talasa, avgusta i septembra 2013. godine, pred Trampov put u Moskvu na ceremoniju Mis univerzuma, održanu 9. novembra 2013, na posjedu ruskog trgovca nekretninama Arasa Agalarova.

Mnoge od tih adresa Tramp zapravo nije koristio. Kompanije i javne ličnosti često kupuju internet adrese u cilju eventualne kasnije upotrebe ili da bi spriječili da oni postanu vlasništvo rivala. Kompanija Tramp Organajzejšn i njene filijale posjeduju najmanje 3.300 internet sajtova.

Bonus video: