Je li Mun Džae-in popustio pred dolazak Trampa: Južna Koreja uvela nove sankcije Sjevernoj

"Te osobe rade u inostranstvu, predstavljaju sjevernokorejske banke i bili su umiješani u finansiranje razvoja oružja za masovno uništenje", saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje
67 pregleda 0 komentar(a)
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2017. 10:24h

Južna Koreja je danas objavila uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji, uoči dolaska predsjednika SAD Donalda Trampa u Seul.

Prema podacima sa sajta južnokorejske vlade, na crnoj listi se našlo još 18 sjevernokorejskih bankara koji borave u Kini, Rusiji i Libiji, a osumnjičeni su za povezanost sa sjevernokorejskim programom naoružavanja.

"Te osobe rade u inostranstvu, predstavljaju sjevernokorejske banke i bili su umiješani u finansiranje razvoja oružja za masovno uništenje", saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje.

Tih 18 ljudi je već na meti američkih sankcija, a Tramp je ranije optuživao predsjednika Južne Koreje Mun Džae-ina za pomirljivost prema Pjongjangu.

Ovo su prve jednostrane južnokorejske mjere otkako je Mun došao na vlast. On je izjavljivao da želi mirno rješenje krize i da bi putovao u Pjongjang "u pravim okolnostima".

Sankcije znače da južnokorejski građani i firme neće moći da sarađuju sa označenim Sjevernokorejcima.

Nove sankcije Sjevernoj Koreji danas je najavio i japanski premijer Šinzo Abe.

Seul je prošle godine jednostrano zatvorio industrijski kompleks Kesong, najveći zajednički projekat dvije Koreje, s obrazloženjem da se zarađenim novcem finansiraju vojni programi Sjevera, a 2010. su zamrznuti gotovo svi trgovinski odnosi poslije optužbi da je Sjeverna Koreja torpedovala južnokorejski brod.

Bonus video: