AFP: Bajden - predsjednik koji se šali na svoj račun, ne krije suze i umije da se izvini

Bajden na audijenciji kod poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja, nije krio suze u očima dok je govorio o svom sinu Bou preminulom 2015. godine

4443 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, smatran najmoćnijim čovjekom na svijetu, ne plaši se da javno pokaže svoje emocije i predsjednik je koji se šali na svoj račun, ne krije suze i umije da se izvini, što je sušta suprotnost od njegovih prethodnika, ocijenila je agencija Frans pres.

Bajden se u ponedjeljak na svjetskom samitu o klimi u Glazgovu izvinio u ime SAD za akcije svog prethodnika Donalda Trampa.

Prethodnog dana u Rimu, na audijenciji kod poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja, nije krio suze u očima dok je govorio o svom sinu Bou preminulom 2015. godine.

Poslije diskretnog Baraka Obame i veoma bučnog Trampa, Bajden ne krije emocije.

Daleko od političkog uvjerenja da je izvinjenje priznanje slabosti, Bajden se stalno izvinjava za nešto.

Izvinjava se kad zakasni, kad smatra da mnogo priča ili da je dosadan, ili kad ocjenjuje da nije toliko inteligentan kao njegovi savjetnici na nekom sastanku.

Njegova izvinjavanja su često dio suptilnog samoruganja. "Zdravo svima, ja sam Džilin suprug", riječi su Bajdena kad negdje ide sa prvom damom Džil.

Loše vijesti uvijek dočeka sa osmjehom ili smijehom.

Kada je morao da prizna da neće dobiti podršku da uvede besplatno školovanje za sve Amerikance na državnim fakultetima, Bajden je rekao da više nije dobrodošao u bračnu postelju, pošto njegova supruga predaje na jednom državnom koledžu.

"Ali u Bijeloj kući imam mnogo soba", našalio se Bajden.

Emotivnost za Bajdena nije samo crta njegove ličnosti, već dio njegovog političkog identiteta.

Bajden sebe predstavlja kao čovjeka iz srednje klase, koji voli da putuje vozom i odbija da ima "odjeću političara" kao ostali.

Neki smatraju da se Bajden godinama pretvorio u mudrog čovjeka ali i dalje igrača, dok protivnici smatraju da je suviše krhak za oštre političke bitke u hodnicima Bijele kuće.

Pojedini čak dovode u pitanju njegovo mentalno zdravlje, pošto Bajden ima 78 godina.

Međutim, čini se da predsjednik SAD ipak ne dozvoljava da se osjeća poraženo.

Upitan nedavno za komentar o padu sopstvene popularnosti u anketama javnog mnjenja, Bajden je sležući ramenima kratko rekao - to ide gore, dolje.

Bonus video: