Kremlj odbacio kritike Bajdena o globalnom zagrijavanju

"Ne slažemo se" sa Bajdenovim kritikama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da su reakcije Rusije protiv klimatskih promjena "dosljedne, promišljene i ozbiljne"

1011 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: reuters
Bajden, Foto: reuters

Kremlj je danas odbacio kritike koje je uputio američki predsjednik Džozef Bajden zbog odsustva ruskog kolege Vladimira Putin na samitu o klimi u Glazgovu, navodeći da se Rusija ozbiljno bori protiv globalnog zagrijavanja.

"Ne slažemo se" sa Bajdenovim kritikama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da su reakcije Rusije protiv klimatskih promjena "dosljedne, promišljene i ozbiljne".

Bajden je u utorak osudio odsustvo lidera Kine i Rusije na klimatskoj konferenciji - COP26 u Glazgovu.

"Njegova (Putinova) tundra bukvalno gori. Suočava se sa veoma, veoma ozbiljnim klimatskim promjenama, ali je odlučio da ćuti", rekao je Bajden.

Peskov je rekao da tundra zaista gori, ali gore i šume u Kaliforniji, Turskoj i drugdje u svetu.

"Mi svakako ne umanjujemo važnost onoga što se dešava u Glazgovu", ali "ruske klimatske akcije nisu regulisane prema ovom ili onom događaju", dodao je Peskov.

Kremlj je u septembru saopštio da Putin neće prisustvovati konferenciji u Glazgovu, uz tvrdnju da je pitanje klime "prioritet" za Rusiju, zemlju koja je jedna od najvećih zagađivača na svijetu.

Bonus video: