Talibani zabranili sve strane valute u zemlji

"Islamski emirat nalaže svim građanima, vlasnicima trgovina, trgovcima, poslovnim ljudima i široj javnosti da od sada obavljaju sve transakcije u afganistanskoj valuti i striktno se suzdrže od korištenja strane valute", rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid u saopštenju objavljenom na internetu

2194 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Talibani su zabranili korištenje stranih valuta u Afganistanu, potez koji bi mogao dodatno poremetiti ekonomiju na rubu kolapsa, piše BBC.

"Ekonomska situacija i nacionalni interesi u zemlji zahtijevaju da svi Afganistanci koriste afganistansku valutu u svakoj trgovini", rekli su talibani.

Ekonomija je u teškom stanju zbog povlačenja međunarodne finansijske podrške nakon što su talibani preuzeli kontrolu.

Upotreba američkih dolara je široko rasprostranjena na tržištima Afganistana, dok pogranična područja koriste valutu susjednih zemalja kao što je Pakistan za trgovinu.

"Islamski emirat nalaže svim građanima, vlasnicima trgovina, trgovcima, poslovnim ljudima i široj javnosti da od sada obavljaju sve transakcije u afganistanskoj valuti i striktno se suzdrže od korištenja strane valute", rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid u saopštenju objavljenom na internetu.

"Svako ko prekrši ovu naredbu suočit će se sa pravnim postupkom", navodi se u saopštenju.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom u augustu, američke Federalne rezerve i centralne banke u Evropi zamrznule su milijarde dolara prekomorske imovine Afganistana.

"Vjerujemo da je od suštinskog značaja da zadržimo naše sankcije protiv talibana, ali da istovremeno pronađemo načine da legitimna humanitarna pomoć dođe do afganistanskog naroda. Upravo to radimo", rekao je zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo za Odbor za bankarstvo američkog Senata prošlog mjeseca.

Talibani su pozvali na oslobađanje afganistanske imovine koja se drži u inostranstvu jer se nacija suočava s teškom novčanom krizom.

Afganistan je također pogođen egzodusom strane pomoći. Grantovi iz inostranstva su ranije finansirali tri četvrtine njene javne potrošnje.

Ranije ove godine Međunarodni monetarni fond (MMF) rekao je da Afganistan više neće moći pristupiti svojim resursima, dok je Svjetska banka također zaustavila finansiranje projekata u zemlji.

Prošlog mjeseca, MMF je upozorio da bi se ekonomija zemlje mogla smanjiti za 30% ove godine, gurnuvši milione u siromaštvo i prouzročivši humanitarnu krizu.

Fond je također rekao da bi ekonomske nevolje Afganistana mogle potaknuti izbjegličku krizu koja bi pogodila susjedne zemlje, Tursku i Evropu.

Zemlja takođe pati od teške suše, koja je uništila veliki dio njenog usjeva pšenice i izazvala skok cijena.

Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda upozorio je da bi se milioni Afganistanaca mogli suočiti s gladovanjem zbog kombinacije suše, sukoba i COVID-19.

Međutim, iako su zapadne sile rekle da žele izbjeći humanitarnu katastrofu u Afganistanu, odbile su službeno priznati talibansku vladu.

Bonus video: