Lukašenko 'predstavio novu verziju bjeloruskog Ustava'

U budućnosti će biti održana javna diskusija o nacrtu ustava, a planirano je i glasanje o konačnoj verziji na referendumu krajem februara 2022. godine

2743 pregleda 7 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Autoritarni bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko predstavio je novu verziju Ustava Bjelorusije, javila je državna novinska agencija Belta 4. novembra, prenosi TASS.

On je na sastanku sa ciljem završavanja Ustava u Minsku rekao da se u novoj verziji uzimaju u obzir najnoviji sporazumi.

"Dobio sam najnoviju verziju Ustava, u kojoj se u obzir uzimaju naši najnoviji sporazumi", istakao je Lukašenko.

Lukašenko je naglasio da je Ustavna komisija završila svoj rad na Ustavu i da je predložila sopstvene varijante, te da nova grupa stručnjaka radi na detaljima novog ustava.

Prema njegovim riječima, neophodno je razraditi osnovna pitanja vezana za pripremu ustavnih amandmana, te da glavni uključuju konsolidovanje uloge Svebjeloruske narodne skupštine, prenošenje ovlaštenja između izvršnih vladinih agencija i drugo.

"Vjerujem da će nam trebati još jedan sastanak radne grupe i onda ćemo, kao što je obećano, predati verziju Ustavnoj komisiji", naveo je Lukašenko.

U budućnosti će biti održana javna diskusija o nacrtu ustava, a planirano je i glasanje o konačnoj verziji na referendumu krajem februara 2022. godine.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na neregularne predsjedničke izbore u avgustu 2020. godine.

Višemjesečni protesti nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji prošle godine postali su najveća i najupornija demonstracija protivljenja Lukašenkovoj vladavini.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći dio opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici sigurnosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukašenko je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novih izbora. Na vlasti je 26 godina.

Bonus video: