Nju Delhi pod gustom toksičnom maglom poslije praznika

U najviše zagađenim područjima Nju Delhija nivo štetnih čestica bio je 15 puta veći od prosječne dnevne granice bezbjednosti kvaliteta vazduha koju je postavila Svjetska zdravstvena organizacija

1362 pregleda 0 komentar(a)
Nju Delhi, Foto: Reuters
Nju Delhi, Foto: Reuters

Nju Delhi danas je obavijen gustom toksičnom maglom poslije praznika Divali, hinduističkog festivala svjetla, koji se proslavlja mnoštvom uljanih lampi i svijeća koje su gorile cijelu noć, uz petarde koje su korišćene iako su zabranjene u Indiji.

U najviše zagađenim područjima Nju Delhija nivo štetnih čestica bio je 15 puta veći od prosječne dnevne granice bezbjednosti kvaliteta vazduha koju je postavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Vrhovni sud Indije zabranio je prodaju petardi u Delhiju, a lokalna vlada je apelovala na stanovnike da bez njih proslavljaju Divali, ali bezuspješno.

Neki su u glavnom gradu Indije sa oko 20 miliona stanovnika, uspjeli da se domognu petardi koje su se čule do ranih jutarnjih sati za godišnji festival svjetla.

Dim od petardi, uljanih lampi i svijeća u kombinaciji sa industrijskim emisijama štetnih gasova, stvorio je gustu otrovnu žuto-sivu maglu koja je obavila Nju Delhi i druge indijske gradove.

Mnogi stanovnici glavnog grada smatraju da indijska vlada ne čini dovoljno da se uhvati u koštac sa zagađenjem.

Naučni časopis Lanset prenio je da se 1,67 miliona smrtnih slučajeva može pripisati zagađenju vazduha u Indiji 2019. godine, uključujući gotovo 17.500 u Nju Delhiju.

Bonus video: