Fajzer: Kovid pilula smanjuje rizik od smrti za 89 odsto

Fajzer je saopštio da će tražiti od američke Uprave za hranu i ljekove i međunarodnih regulatora da što prije odobre njegovu pilulu, nakon što su nezavisni stručnjaci preporučili da se ranije zaustavi studija na osnovu snage njenih rezultata

27968 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Shuttterstock
Foto: Shuttterstock

Američka farmaceutska kompanija Fajzer je saopštila danas da njena eksperimentalna antivirusna pilula za liječenje kovida-19 smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnog ishoda za skoro 90 odsto.

Fajzer je saopštio da će tražiti od američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) i međunarodnih regulatora da što prije odobre njegovu pilulu, nakon što su nezavisni stručnjaci preporučili da se ranije zaustavi studija na osnovu snage njenih rezultata.

Kada se Fajzer prijavi, FDA bi mogla da donese odluku u roku od nekoliko nedjelja ili mjeseci.

Studija je sprovedena na 775 odraslih, a zaključeno je da su pacijenti koji su uzimali Fajzerov lijek zajedno sa drugim antivirusnim lijekom imali 89-procentno smanjenje stope hospitalizacije ili smrti nakon mjesec dana, u poređenju sa pacijentima koji su uzimali lažnu pilulu, prenosi Tanjug.

Manje od jedan odsto pacijenata koji su uzimali lijek morali su da budu hospitalizovani i niko nije umro.

"Nadali smo se da imamo nešto izvanredno, ali rijetko možete videti odlične ljekove sa skoro 90 odsto efikasnosti i 100-procentnom zaštitom od smrtnog ishoda", izjavio je dr Mikael Dolsten, glavni naučnik Fajzera.

Učesnici studije bili su nevakcinisani, sa blagim do umjerenim kovidom-19, i bilo je procijenjeno da su u visokom riziku od hospitalizacije zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja.

Liječenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je pet dana.

Bonus video: