Beba predata američkim vojnicima još nije nađena

Bračni par iz Avganistana posljednji put je vidio sina 19. avgusta tokom haosa na aerodromu u Kabulu

6759 pregleda 0 komentar(a)
Sohail Ahmadi, Foto: Reuters
Sohail Ahmadi, Foto: Reuters

To je bila odluka u djeliću sekunde. Mirza Ali Ahmadi i njegova supruga Suraja zatekli su se sa svojih petoro djece 19. avgusta u haotičnoj masi na kapijama aerodroma u prijestonici Avganistana kada je jedan američki vojnik, preko visoke ograde, pitao treba li im pomoć.

Strahujući da će njihova dvomjesečna beba biti zgnječena u tom metežu, predali su je vojniku misleći da će oni ubrzo doći do ulaza, udaljenog samo oko pet metara, piše u ekskuzivnom izvještaju agencije Rojters.

Međutim, u tom trenutku su talibani, koji su brzo preuzeli kontrolu nad državom nakon povlačenja američkih vojnika, počeli da guraju nazad stotine ljudi koji su željeli da se evakuišu. Ostalim članovima porodice trebalo je duže od pola sata da dođu do druge strane aerodromske ograde.

Kada su ušli, nisu mogli da nađu Sohaila.

Mirza Ali, koji je rekao da je deset godina radio u obezbjeđenju američke ambasade, za svoju bebu je pitao svakog zvaničnika na kojeg je naišao. Jedan vojni komandant mu je rekao da je aerodrom previše opasan za bebu i da je možda odvedena u posebni dio za djecu. Međutim, on je bio prazan kada su stigli.

”Išao je sa mnom da tražimo po čitavom aerorodromu”, rekao je Mirza Ali za Rojters uz pomoć prevodioca. Rekao je da nije saznao ime tog komandanta jer ne zna engleski i oslanjao se na avganistanske kolege iz ambasade za pomoć u komunikaciji. Prošla su tri dana.

”Razgovarao sam sa više od 20 ljudi. Svakog oficira - vojnog ili civilnog - na kojeg sam naišao, pitao sam za moju bebu”.

Jedan od civilnih zvaničnika rekao mu je da je i Sohail možda evakusan. Rekli su mu da nemaju resursa da tu drže bebu.

Beba nestala dok su roditelji prešli na drugu stranu ograde
Beba nestala dok su roditelji prešli na drugu stranu ogradefoto: Reuters

Mirza Ali (35), Suraja (32) i njihova ostala djeca od 17, 9, 6 i tri godine, ukrcani su na let za evakuaciju za Katar a potom za Njemačku i na kraju sletjeli u Sjedinjene Države. Porodica se trenutno nalazi u Fort Blisu u Teksasu sa drugim avganistanskim izbjeglicama koje čekaju da budu premještene negdje u SAD. Oni tamo nemaju rođaka.

Mirza Ali je ispričao da je vidio da druge porodice u isto vrijeme predaju vojnicima bebe preko ograde aerodroma u Kabulu. Video snimak bebe u peleni koju za ruku podižu preko bodljikave žicu preplavila je društvene mreže. Nju su kasnije spojili sa roditeljima.

Otkad je njegova beba nestala, Mirza kaže da svakome koga sretne - humanitarnim radnicima, američkim zvaničnicima, priča o Sohailu. “Svi obećavaju da će dati sve od sebe, ali to su samo obećanja”, rekao je.

Avganistanska grupa za podršku izbjeglicama napravila je plakat “Nestala beba” sa Sohailovom fotografijom i dijeli je među svojim mrežama u nadi da će ga neko prepoznati.

Zvaničnik američke vlade upućen u situaciju rekao je da su o slučaju obaviještene sve uključene agencije, uključujući američke baze i lokacije u inostranstvu. Dijete je posljednji put viđeno kako ga predaju jednom američkom vojniku tokom haosa na aerodromu u Kabulu, ali “nažalost, niko ne može da nađe dijete”, rekao je taj zvaničnik.

Portparoli Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti, koja nadziru akciju smještanja izbjeglica, uputili su Rojters na Stejt department za pitanja povodom tog slučaja jer je do razdvajanja došlo u inostranstvu. Stejt department nije odgovorio na molbu agencije za komentar.

Suraja, koja je takođe govorila uz pomoć prevodioca, rekla je da većinu vremena plače i da su njena druga djeca rastrojena.

”Samo razmišljam o mom djetetu. Svi koji me zovu, majka, otac, sestra, tješe me i kažu mi ‘ne brini, bog je milostiv, tvoj sin će biti nađen’”.

Bonus video: