UN: Vojska Mjanmara počinila zločin protiv čovječnosti

Zločini nad civilima su, po svemu sudeći, široko rasprostranjeni i sistemski, kazao je šef nezavisnog odbora Nikolas Kumđijan

5068 pregleda 0 komentar(a)
Vojska Mjanmara, Foto: Reuters
Vojska Mjanmara, Foto: Reuters

Šef nezavisnog odbora Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina počinjenih na Mjanmaru Nikolas Kumđijan izjavio je da preliminarni dokazi prikupljeni otkako je vojska preuzela vlast 1. februara pokazuju široko rasprostranjen i sistemski napad na civile, "što je zločin protiv čovječnosti".

Kumđijan je rekao na konferenciji za novinare da je Nezavisni istražni mehanizam za Mjanmar, na čijem je čelu, primio više od 200.000 dojava od kada je vojska preuzela vlast i prikupio oko 1,5 miliona dokaza koji se analiziraju "kako bi jednog dana oni koji su najodgovorniji za teški međunarodni zločini na Mjanmaru bili pozvani na odgovornost", prenosi Rojters.

Predočio je da su, po svemu sudeći, zločini nad civilima široko rasprostranjeni i sistemski.

'Želimo demokratiju': Protestni slogan u Mjanmaru
"Želimo demokratiju": Protestni slogan u Mjanmarufoto: Reuters

Potvrdio je da su istražitelji uočili obrasce nasilja - prvo odmjereni odgovor snaga bezbjednosti na demonstracije u prvih šest nedjelja nakon vojnog preuzimanja, nakon čega je uslijedio "porast nasilja i primjena mnogo nasilnijih metoda za suzbijanje demonstranata".

"Ovo se dešavalo u isto vrijeme, a na različitim mjestima, što nas navodi na zaključak da je to bio deo politike (vojne hunte). Takođe, vidjeli smo da su određene grupe bile mete, posebno za hapšenja i pritvore za koje se čini da nisu bili u skladu sa zakonom. Tu naravno ubrajamo i novinare, medicinske radnike i političke protivnike", rekao je Kumđijan, prenosi Tanjug.

Vojska Mjanmara je, nakon što je uhapsila predsjednicu najveće stranke Aung San Su Ći i druge funkcionere, preuzela 1. februara vlast u državi i proglasila vanredno stanje.

Bonus video: