"ISKRENO I U OPUŠTENOJ ATMOSFERI"

Abe i Tramp igrali golf: "Imali smo živahan razgovor tokom partije"

Premijer Japana je rekao da je sa predsjednikom SAD "imao detaljan razgovor", između ostalog, "o pojedinim teškim pitanjima"
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas da je imao "živahan" razgovor sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom tokom partije golfa.

Abe je nakon ručka s Trampom rekao novinarima da je s njim razgovarao iskreno i u opuštenoj atmosferi dok su bili na terenu za golf.

Premijer Japana je rekao da je sa predsjednikom SAD "imao detaljan razgovor", između ostalog, "o pojedinim teškim pitanjima".

Očekuje se da će na formalnom sastanku u ponedjeljak razgovarati o Sjevernoj Koreji i drugim regionalnim pitanjima, ali i o bilateralnim odnosima.

Američki predsjednik počeo je svoju prvu azijsku turneju posjetom Japanu, koji je, po dolasku, nazvao "cijenjenim partnerom i ključnim saveznikom".

Abe je naveo na društvenoj mreži Tviter da je "svim srcem" dočekao Trampa i postavio fotografiju sa američkim predsjednikom u kantri klubu Kasumigaseki kod Tokija.

"Želim da još više učvrstim temelje saveza Japana i SAD, na osnovu naših odnosa i prijateljstva sa predsjednikom Trampom", rekao je ranije Abe dok je Tramp pristizao na golf teren, prenosi AFP.

Tramp je, reagujući na Abeovu izjavu, rekao da je Japan cijenjen partner i ključni saveznik SAD. 

"Tramp bi mogao da igra samo golf u Japanu, jer zna da će Japan pratiti SAD, šta god se desilo. Sve je već sređeno", rekao je politikolog Univerziteta Hitocubaši u Tokju, Tecuro Kato. 

Kako navodi AFP, Tramp ima dobre odnose sa Abeom, međutim, sa predsjednikom Južne Koreje Mun Dže Inom, sa kojim će se takođe sastati, ne uživa tako dobre odnose. 

Tramp nije uspio da razgovara sa Munom nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala drugu interkontinentalnu balističku raketu u julu, a putem Tvitera je kritikovao blag pristup Južne prema Sjevernoj Koreji. 

Neki posmatrači su rekli da bi Tramp mogao da poveća tenzije na Korejskom poluostrvu, ukoliko mu se dogodi neki gaf. 

"Ako Tramp ponovo kaže bilo šta što bi isprovociralo Sjevernu Koreju, vojne tenzije bi ponovo mogle da se povećaju", rekao je profesor Ku Kab Vu sa Univerziteta za sjevernokorejske studije u Seulu. 

Nakon Seula, Tramp će se sastati sa predsjednikom Kine, Si Đinpingom, nakon čega ga očekuje posjeta Vijetnamu i samit lidera južne Azije.

Nijedan diktator ne treba da potcijeni SAD

Tramp je u Japanu gdje je započeo "maratonsku" azijsku turneju, da "nijedan diktator" ne bi trebalo da potcijeni SAD.

"S vremena na vrijeme, u prošlosti, potcijenili su nas. Nije im bilo ugodno zar ne? Nikada nećemo posustati, nikada nećemo odustati od odbrane našeg naroda, naše slobode i velike američke zastave", rekao je Tramp, obrativši se vojnom osoblju u vazduhoplovnoj bazi Jokota, zapadno od Tokija.

Tramp će poslije Japana posjetiti i Južnu Koreju, glavne saveznike SAD u naporima da se eliminiše nuklearni program Sjeverne Koreje. 

On je tokom leta novinarima rekao da će se vjerovatno sastati i sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom tokom turneje, u vremenu kada međunarodna zajednica traži rješenje za sjevernokorejsku krizu, prenosi AFP. 

Očekuje se da će njihov susret biti realizovan u okviru samita azijsko-pacifičkih zemalja koji će narednih dana biti održan u Vijetnamu. 

"Mislim da je očekivano da se sastanem sa Putinom. Želimo Putinovu pomoć sa Sjevernom Korejom i sastaćemo se sa mnogo lidera", rekao je Tramp, dodajući da je Sjeverna Koreja veliki problem za SAD i da želi da ga riješi. 

On je rekao da smatra da je narod Sjeverne Koreje sjajan i vrijedan i da su znatno prijatniji nego što ostatak svijeta misli da jesu.

Galerija