U Izraelu simulirali širenja smrtonosnog soja koronavirusa, lideri u bunkeru

"Izrael je bezbjedan i zaštićen. Kako bi se to održalo i nastavio normalan život moramo i dalje pomno nadgledati situaciju i pripremiti se za svaki scenario"

6041 pregleda 7 komentar(a)
Naftali Benet, Foto: Reuters
Naftali Benet, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet i njegovi saradnici sakrili su se danas u ratni bunker tokom vježbe simulacije izbijanja zaraze izazvane novom smrtonosnom varijantom koronavirusa.

Benet je jednodnevnu "Vježbu Omega", nazvanu tako po fiktivnom soju virusa, označio kao predostrožnost kako bi se osiguralo da Izrael bude spreman za "svaki scenario", prenijele su agencije.

Bunker otporan na atomsku bombu nalazi se u Jerusalimskim brdima i poznat je kao "Nacionalni centar za upravljanje".

Korišćen je takođe kako bi se koordinisao početni odgovor na novi koronavirus u martu 2020. godine, podsjeća Rojters.

Izrael je uvodio zaključavanje kako bi se suprotstavio prvim talasima kovida-19, ali su od početka četvrtog talasa u junu ekonomja i škole bile otvorene, a zemlja se oslanjala na vakcinaciju, buster doze i zaštitne maske.

U današnjoj vježbi učestvuju civilni i vojni lideri i oni se masovno testiraju, primaju u bolnice i uvodi se policijski čas, navedeno je u saopštenju Benetovog kabineta.

Rezultate ove vježbe Izrael će predstaviti svojim saveznicima.

"Izrael je bezbjedan i zaštićen. Kako bi se to održalo i nastavio normalan život moramo i dalje pomno nadgledati situaciju i pripremiti se za svaki scenario" , dodaje se u saopštenju, ali se ne nagovještava da li Vlada Izraela vjeruje da je neminovna pojava novog smrtonosnog soja virusa.

Bunker je izgrađen prije više od jedne decenije zbog zabrinutosti za iranski nuklerni program i raketiranje iz Libana na sjeveru i pojasa Gaze na jugu.

Bonus video: