Si u rangu Cedunga

Kineska komunistička partija usvojila rezoluciju kojom je uzdigla status i učvrstila autoritet aktuelnog predsjednika

6427 pregleda 4 komentar(a)
Muzej Komunističke partije Kine u Pekingu, Foto: Reuters
Muzej Komunističke partije Kine u Pekingu, Foto: Reuters

Kineska vladajuća Komunistička partija usvojila je juče rezoluciju kojom je uzdigla status predsjednika Sija Đinpinga, u potezu za koji se smatra da će dodatno konsolidovati njegovu moć i vjerovatno mu obezbijediti i treći liderski mandat sljedeće godine, što bi bilo bez presedana.

Rezolucija o stranačkim “dostignućima i istorijskim iskustvima” od njenog osnivanja prije 100 godina usvojena je na kraju četvorodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata kojem je u Centralnom komitetu prisustvovalo preko 300 lidera.

”Gardijan” ističe da je ovo tek treća rezolucija tokom stogodišnje istorije partije. Dvije prethodne rezolucije usvojene su za vrijeme Mao Cedunga, koji je doveo komuniste na vlast 1949, i Denga Siaopinga, čije su reforme 1980-ih pretvorile Kinu u ekonomsku silu. Na ovaj način Si je stavljen na isti prijedestal kao Cedung i Siaoping.

Si Đinping grafika
foto: Graphic News

Na sastanku ove nedjelje, poznatom kao šesti plenum, partija je uzdigla Sijevu ulogu u jednoj od njenih ideologija opisujući ga prvi put u zvničnom dokumentu kao “glavnog inovatora” iza “Si Pingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristima za novu eru”.

Rojters podsjeća da je partija prethodno definisala ovu ideologiju kao proizvod “iskustava i kolektivne mudrosti partije i naroda”.

Muzej Komunističke partije Kine u Pekingu
Muzej Komunističke partije Kine u Pekingufoto: Reuters

Eksperti tvrde da bi “Si Đinpingova misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru” u drugoj polovini naredne godine mogla biti skraćena samo na “Si Đinpingova misao”, što bi onda skoro sigurno značilo da će on dobiti treći mandat na funkciji stranačkog lidera.

Mada Si praktično da nema rivala, kritičaru kažu da bi pokušaj da ostane na vlasti mogao udaljiti mlađe stranačke ličnosti, koje bi to vidjele kao nemogućnost napredovanja u partiji. Komentarišući jučerašnji potez, Džud Blančet, ekspertkinja za kinesku politiku u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, kazala je da partijske poruke koje se tiču Sija vode ka stvaranju kulta ličnosti.

Partijski delegati, sjedeći nasuprot Siju, glasali su za rezoluciju podizanjem ruke, prikazano je na snimcima koje je objavila državna televizija.

Imajući u vidu naglasak koji partija stavlja na disciplinu i lojalnost, posljedice uskraćivanja podrške rezoluciji za bilo kojeg člana partije bi bile katastrofalne”, kazao je za Rojters Jang Čaohui, politikolog sa Univerziteta u Pekingu.

Bonus video: