Učestvovali i zaposleni u Crvenom krstu: Pronevjereno više od pet miliona eura

Crveni krst je zatražio da svi umiješani u prevare budu pozvani na odgovornost a da pronevjerena sredstva budu vraćena
54 pregleda 0 komentar(a)
Stop eboli, Foto: Beta-AP
Stop eboli, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.11.2017. 20:56h

Više od pet miliona eura namijenjenih borbi protiv epidemije ebole pronevjereno je između 2014. i 2016. u zapadnoj Africi, saopštio je Crveni krst i naveo da su u tome učestvovali i zaposleni u toj organizaciji.

"Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je ogorčena prevarama" u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, navodi se u saopštenju.

Od ebole je tokom epidemije umrlo više od 11.300 ljudi, a zaraženo je bilo gotovo 29.000, prije svega u te tri zapadnoafričke države.

Operacija pokrenuta da bi se epidemija zaustavila, prema Crvenom krstu, "među najkompleksnijima je u skorijoj humanitarnoj istoriji". Ta organizacija je poslala desetine miliona eura lokalnim ograncima.

Međutim, revizija je otkrila "vjerovatnu saradnju bivših zaposlenih u Crvenom krstu i zaposlenih u jednoj banci u Sijera Leoneu koja je dovela do mogućeg gubitka 1,8 miliona eura".

Otkriveno je i da su bile izdavane lažne fakture u carinskoj službi Gvineje što je odnijelo oko milion eura.

U Liberiji su i dalje u toku dvije istrage o povećanju cijena robe namijenjene pomoći, plata i bonusa za volontere, što može dostići sumu od 2,3 miliona eura.

Crveni krst je zatražio da svi umiješani u prevare budu pozvani na odgovornost a da pronevjerena sredstva budu vraćena.

Bonus video: