Makron: Turska i Rusija moraju bez odlaganja da povuku plaćenike iz Libije

Prema navodima Jelisejske palate, u Libiji ima nekoliko hiljada ruskih plaćenika privatne grupe Vagner, kao i proturskih plaćenika iz Sirije, Sudana i Čada

6846 pregleda 6 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Reuters
Sa konferencije, Foto: Reuters

Turska i Rusija moraju "bez odlaganja" da povuku iz Libije svoje plaćenike čije prisustvo "ugrožava stabilnost i bezbjednost zemlje i čitavog regiona", izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron poslije međunarodne konferencije o Libiji održane u Parizu.

"Prvi korak je zaista napravljen jučerašnjom najavom povlačenja 300 plaćenika" u službi komandanta Kalife Haftara, koji vlada istočnim dijelom Libije, izjavio je Makron novinarima.

Francuski predsjednik je ocijenio da je to samo početak i da "Turska i Rusija moraju bez odlaganja da povuku svoje plaćenike i vojne snage, čije prisustvo ugrožava stabilnost i bezbjednost Libije i cijelog regiona".

Prema navodima Jelisejske palate, u Libiji ima nekoliko hiljada ruskih plaćenika privatne grupe Vagner, kao i proturskih plaćenika iz Sirije, Sudana i Čada.

Čini se da Turska za sada ne pokazuje namjeru o povlačenju svojih snaga, dok je Kremlj demantovao da je slao vojnike i plaćenike u Libiju i dodao da nema nikakve veze sa grupom Vagner.

Bonus video: