Predsjedavajući konferencije o klimi COP26 pozvao delegate da usvoje predloženu deklaraciju

Šarma se obratio delegatima iz cijelog svijeta poslije njihovih jednosatnih razgovora u malim grupama u raznim ćoškovima u sali, dok je uzaludno pokušavao da počne sjednicu

1403 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: AP BETA
Sa konferencije, Foto: AP BETA

Predsjednik međunarodne konferencije o klimi COP26 Alok Šarma pozvao je delegate da prihvate nacrt završne deklaracije podijeljen danas ocijenivši da je "uravnotežen" i da "zaista unapređuje stvari za cio svijet".

"Svi su mogli da se izraze i nadam se da će moje kolege cijeniti to što je na stolu", rekao je Šarma na plenarnoj sjednici.

Šarma se obratio delegatima iz cijelog svijeta poslije njihovih jednosatnih razgovora u malim grupama u raznim ćoškovima u sali, dok je uzaludno pokušavao da počne sjednicu.

U sred tih, kako se navodi, živih rasprava, mogli su se videti američki izaslanik za klimu Džon Keri i potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

"Neće svi povoljno prihvatiti sve aspekte (deklaracije)", rekao je Šarma u kratkom obraćanju prije nego što je dao dodatnih 45 minuta delegacijama za dogovore.

"Moja namjera je da okončamo ovu konferenciju danas popodne", rekao je čvrstim tonom. Ova 26. po redu međunarodna konferencija o klimi organizovana u Glazgovu u Škotskoj trebalo da se završi u petak poslije dvije nedjelje žustrih rasprava vođenih danonoćno.

Bonus video: