Talibani u Kabulu paradirali s američkim i ruskim naoružanjem

Desetine američkih oklopnih sigurnosnih vozila M117 polako su prolazili glavnom kabulskom cestom, dok su iznad njih letjeli ruski helikopteri MI-17. Brojni vojnici nosili su američke jurišne puške M4

5080 pregleda 5 komentar(a)
Sa parade, Foto: Reuters
Sa parade, Foto: Reuters

Talibanse snage održale su vojnu paradu u Kabulu koristeći zaplijenjena američka oklopna vozila i ruske helikoptere u paradi kojom su demonstrirali svoj preobražaj iz pobunjeničke sile u regularnu vojsku.

Talibani su dvije decenije djelovali kao pobunjenički borci, no iskoristili su velike zalihe oružja i opreme koje su ostale kad je u avgustu pala bivša prozapadna vlada.

Paradom je obilježen kraj obuke 250 vojnika, rekao je portaparol ministarstva obrane Enajatulah Khvarazmi, prenosi Hina.

Desetine američkih oklopnih sigurnosnih vozila M117 polako su prolazili glavnom kabulskom cestom, dok su iznad njih letjeli ruski helikopteri MI-17. Brojni vojnici nosili su američke jurišne puške M4.

Veći dio naoružanja i opreme koje sada koriste talibanske snage Vašington je slao vladi u Kabulu koju je podupirao SAD u pokušaju stvaranja avganistanske nacionalne vojske koja će moći da se bori s talibanima.

Te snage su se raspale s bijegom avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija iz Avganistana, zbog čega su talibani preuzeli veći dio vojne infrastrukture.

Američko naoružanje vrijedno milijarde dolara ostalo je u Avganistanu

Talibanski zvaničnici su rekli da će piloti, mehaničari i drugi stručnjaci iz bivše avganistanske nacionalne vojske biti integrisani u nove snage, koje su takođe počele da nosie konvencionalne vojne uniforme umjesto tradicionalne avganistanske odjeće koju uobičajeno nose njihovi borci.

Prema prošlogodišnjem izvještahz posebnog inspektora za ponovnu izgradnju Avganistana, Vašington je avganistanskoj vladi isporučio više od 28 milijardi vrijednih obrambenih predmeta i usluga, uključujući oružje, streljivo, vozila, uređaje za noćni nadzor, letjelice i nadzorne sisteme, od 2002. do 2017. godine.

Neke od letjelica završile su u srednjoazijskim zemljama kada su tamo pobjegli avganistanski vojnici, no dio je ostao talibanima. Nejasno je koliko od tih letjelica je operativno.

Kad je američka vojska odlazila, uništila je više od 70 letjelica i desetine oklopnih vozila te onesposobila protivvazdušnu odbranu prije nego što je otišla s kabulskog aerodroma Hamid Karzai nakon haotične evakuacije.

Bonus video: