ubijena najmanje četvorica ekstremista i dva civila

Talibani napali Islamsku državu na jugu Avganistana

Operacija protiv grupe Islamska država-Korasan otpočela je oko ponoći u četiri okruga provincije Kandahar

2188 pregleda 0 komentar(a)
Talibani, Foto: Reuters
Talibani, Foto: Reuters

Talibani su izveli napad na više mjesta za koja se vjeruje da su skrovišta lokalnog ogranka Islamske države u južnoj avganistanskoj provinciji Kandahar, a u napadima su ubijena najmanje četiri borca te ekstremističke organizacije i dva civila, saznaje se iz policijskih izvora.

Operacija protiv grupe Islamska država-Korasan (IS-K) otpočela je oko ponoći u četiri okruga provincije i nastavljena je tokom prijepodneva, rekao je za Frans pres talibanski šef policije u provinciji Abdul Gafar Mohamadi.

On je rekao da su do sada ubijena četiri borca Islamske države a da je 10 uhapšeno, i dodao da se jedan od njih digao u vazduh u kući.

Portparol talibana je danas napisao na Tviteru da su u operaciji ubijena dva civila i tri člana IS-K.

Jedan član obavještajne službe talibana rekao je za Frans pres da je stradalo najmanje troje civila.

Od povratka na vlast u Kabulu 15. avgusta talibani se suočavaju sa talasom napada lokalnog ogranka Islamske države.

Ta grupa je posebno aktivna oko istočnog grada Džalalabada, jednog od njenih dugotrajnih uporišta gdje je već više puta napala talibane.

Grupa je takodje napadala šiitsku manjinu u Kunduzu, Kabulu i Kandaharu, gdje je u napadu na jednu od džamija sredinom oktobra ubijeno najmanje 60 ljudi.

Radi se o sunitskoj islamističkoj grupi, kao i talibani, ali koja je još rigoroznija i zagovara „globalni džihad“. Grupa predstavlja glavnu prijetnju talibanskoj vlasti iako talibani pokušavaju da umanje njen značaj.