Bajden potpisao zakon o infrastrukturi vrijedan 1000 milijardi dolara

"Moja je poruka Amerikancima: Amerika će ići naprijed i vaš će se život promijeniti nabolje", rekao je predsjednik

2743 pregleda 6 komentar(a)
Foto: reuters
Foto: reuters

Uz stotine pozvanih i more zastava Džo Bajden je juče u vrtu Bijele kuće potpisao veliki infrastrukturni paket, što je rijetka pobjeda nepopularnog predsjednika, prenosi Hina.

"Moja je poruka Amerikancima: Amerika će ići naprijed i vaš će se život promijeniti nabolje", rekao je predsjednik vidno raspoložen. Ispred njega su bili parlamentarni zastupnici, članovi njegove vlade i sindikalisti.

Džo Bajden, suočen s lošim privrednim pokazateljima i s katastrofalnim anketama, htio je da ova svečanost održana uz veliku pompu bude odraz njegove vizije Amerike, zemlje "mogućnosti", koja je u stanju postići konsenzus.

Na temelju ovog zakona koji je prije desetak dana teškom mukom prihvaćen u Predstavničkom domu, izdvaja se 1200 milijardi dolara za obnovu i za izgradnju mostova, ulica, punionica za električne automobile i vodovod. Zakon ujedno treba omogućiti razvoj javnog prevoza i brzog interneta.

On će, ocjenjuje Bajden, dovesti Ameriku u položaj da "pobijedi u trci" s Kinom. Tekst je pridobio i glasove republikanske opozicije, na veliku žalost Donalda Trampa koji je takođe htio pokrenuti veliki infrastrukturni program, ali u tome nije uspio.

Bivši predsjednik i milijarder kritikovao je 13 republikanskih poslanika koji su glasali za zakon u Predstavničkom domu. Njegov vjerni pristalica Merdžori Tejlor Grin nazvala ih je čak "izdajnicima" i pustila u opticaj brojeve telefona njihovih kancelarija.

Zapravo je malo opozicionih zvaničnika bilo na travnjaku Bijele kuće, uprkos stalnom isticanju Džoa Bajdena da su zakon poduprli poslanici obje stranke, u zemlji gdje su stranačke podjele dosegle vrhunac.

Bajdenu pada podrška javnosti

Iako su Bajdenovi projekti popularni među Amerikancima, podrška javnosti mu neprekidno pada nakon haotičnog povlačenja iz Avganistana ovog ljeta. Prema posljednjim anketama Vašington Posta i mreže ABC-a objavljenim u nedjelju, podrška javnosti američkom predsjedniku je 41 odsto. Samo 39 odsto Amerikanaca odobrava njegovu privrednu politiku, a 70 odsto ih smatra da je privredna situacija u Sjedinjenim Državama loša.

Rast cijena otežava još jedan veliki projekat američkog predsjednika o kojem nije postignuta tolika saglasnost kao o infrastrukturnom planu: 1750 milijardi dolara za socijalna izdvajanja i pomoć energetskoj tranziciji o čemu će ove sedmice raspravljati Predstavnički dom, a onda će glasati Senat. Tu ne može računati na podršku republikanaca, među kojima neki upozoravaju na uvođenje "socijalizma", što je najveći bauk u američkom shvatanju politike.

Potpisivanje zakona o infrastrukturi nije toliko završnica, koliko početak velike komunikacijske ofanzive Bijele kuće. Džo Bajden će ove sedmice posjetiti državu Nju Hempšir (danas) i veliki industrijski grad Detroit (sutra) gdje će promovisati svoj infrastrukturni paket.

Bonus video: