Netanjahu došao u sud pred očekivano svjedočenje bivšeg bliskog saradnika

Pošto je uhapšen 2018. godine Hefec je pristao da bude državni svedok i dao je istražiteljima snimke razgovora sa Netanjahuom i njegovo porodicom.

2968 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Bivši premijer Izraela, sada vodja opozicije Benjamin Netanjahu, došao je danas u sud, prvi put posle pola godine gdje će, kako se očekuje, svjedočiti njegov nekadašnji bliski saradnik Nir Hefec.

Izraelski mediji navode da je ovo tek treće Netanjahuovo pojavljivanje u sudu od kako je počelo sudjenje za korupciju.

Hefec je ključni svjedok u slučaju protiv Netanjahua jer je od 2009. godine bio portparol Netanjahuove vlade, a 2014. je postao njegov savjetnik i portparol njegove porodice.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu položaja i primanje mita u tri odvojena slučaja.

On je navodno primao poklone vrijedne stotine hiljada dolara od bogatih prijatelja, holivudskog producenta Arnona Milhana i australijskog milijardera Džejmsa Pakera. Takodje je optužen da je u zamjenu za povoljno izvještavanje u tiražnom izraelskom listu promovisao propis koji bi naneo štetu konkurentskom dnevniku.

U trećem slučaju Netnjahu je navodno uticao da se donese zakon u korist vlasnika izraelskog telekomunikacionog giganta Bezek, takodje u zamjenu za povoljno izviještavanje na novinskom sajtu kompanije.

Pošto je uhapšen 2018. godine Hefec je pristao da bude državni svjedok i dao je istražiteljima snimke razgovora sa Netanjahuom i njegovo porodicom. Netanjahu je porekao da je bilo šta lose učinio.

Dok je bio premijer odbijao je pozive da se povuče i kritikovao policiju, medije i sudove, optužujući ih za "lov na vještice" protiv njega. Na četvrtim uzastopnim izborima za dvije godine nije pobijedio i njegovi protivnici su uspjeli u junu da obrazuju vladajuću koaliciju bez dugo dominantne partije Likud.

Bonus video: