BEZBJEDNOST POSADE BILA I OSTAJE GLAVNI PRIORITET

Rusija odbacila optužbe za dovođenje u opasnost astronauta Međunarodne svemirske stanice

SAD optužile Rusiju da je uništila stari satelit sa raketom što je Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo uz napomenu da djelovi nisu prijetnja i neće predstavljati prijetnju za stanice u orbiti, svemirske letjelice i svemirske aktivnosti

2824 pregleda 4 komentar(a)
lustracija, Foto: Shutterstock
lustracija, Foto: Shutterstock

Ruski zvaničnici odbacili su danas optužbe da su doveli u opasnost astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici testiranjem oružja, kada je stvoreno 1.500 komada svemirskog otpada.

Američki zvaničnici optužili su juče Rusiju da je uništila stari satelit sa raketom u, kako su naveli, "nesmotrenom i neodgovornom" udaru.

Otpad koji je tako stvoren može da ošteti svemirsku stanicu, ocijenili su oni a to je podržao i NATO.

Astronauti su sada suočeni sa četiri puta većim rizikom od uobičajenog od svemirskog otpada, rekao je administrator američke svemirske agencije NASA Bil Nelson.

Test jasno pokazuje da je Rusija, "uprkos njenim tvrdnjama da se suprotstavlja naoružavanju svemira spremna da ... ugrozi istraživanje i upotrebu svemira od strane svih nacija svojim nesmotrenim i neodgovornim ponašanjem", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Ruska svemirska agencija Roskosmos nije ni potvrdila niti demantovala da se napad dogodio i navela je ranije danas u saopštenju da je "bezuslovna bezbjednost posade bila i ostaje glavni prioritet".

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je sprovelo test i uništilo stari satelit koji je bio u orbiti od 1982. godine ali je naglasilo da SAD sigurno znaju da djelovi koji su nastali prema vremenu kada je obavljen test i parametrima u orbiti nisu prijetnja i neće predstavljati prijetnju za stanice u orbiti, svemirske letjelice i svemirske aktivnosti.

Rusko ministarstvo je nazvalo američke opaske "licemjernim".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je udar izvršen "hirurškom preciznošću" i da ne predstavlja prijetnju za svemirsku stanicu.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je rekao da se radi o licemjernom stavu da se kaže da Rusija stvara rizik za mirne aktivnosti u svemiru.

Kada je postalo jasno kakva je situacija u ponedeljak ujutro, posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici, četiri Amerikanca, jedan Njemac i dva Rusa, dobili su naređenja da se odmah sklone u pripojenim kapsulama.

Čak i parče farbe može da načini veliku štetu kada se kreće brzinom 28.000 kilometara na sat. Ukoliko bi nešto velikih gabarita udarilo svemirsku stanicu moglo bi da bude katastrofalno.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg složio se da ruske akcije ugrožavaju svemirsku stanicu.

"To je bio nesmotreno djelovanje od strane Rusije da gađa i uništi satelit u okviru testa antisatelitskog oružanog sistema" koji je stvorio mnogo svemirskog otpada, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Rekao je da je dodatno zabrinjavajuće to što se pokazuje da Rusija sada razvija nove oružane sisteme koji mogu da ruše satelite, da uništavaju važne svemirske kapacitete za osnovnu infrastrukturu na Zemlji kao što su komunikacije, navigacija ili rano upozoravanje za lansiranje raketa.