Prijetnja za mirnu upotrebu svemira

NATO je saopštio da je “nesmotrena” proba pokazala da Rusija razvija nove sisteme oružja

3453 pregleda 2 komentar(a)
Međunarodna svemirska stanica, Foto: HANDOUT
Međunarodna svemirska stanica, Foto: HANDOUT

Rusija je juče saopštila da je savršenom preciznošću testirala naoružanje čija je meta bio njen stari satelit i odbacila optužbe SAD, Britanije i NATO da je proba bila opasna za letjelice u orbiti.

Američki zvaničnici su kazali da je testiranje u ponedjeljak stvorilo polje krhotina u niskoj orbiti Zemlje koje je ugrozilo Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i koje će godinama predstavljati opasnost za svemirske aktivnosti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je proba bila nesmotrena, prijetnja za ISS i za orbitirajuću kinesku letjelicu, te da je pokazala da Rusija razvija nove sisteme oružja, prenio je Rojters. Portparol britanske vlade je osudio test i pozvao Moskvu da se pridruži raspravama u Ujedinjenim nacijama o “odgovornom ponašanju kada je u pitanju svemir”.

I NASA je osudila “neodgovorni i destabilizujući” raketni test.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da krhotine od probe ne predstavljaju prijetnju za ISS i da Vašington to zna.

”Uspješno smo testirali jedan obećavajući sistem. On je hirurškom preciznošću pogodio stari satelit. Krhotine koje su nastale nisu prijetnja za svemirsku aktivnost,” rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Meta je bila neaktivna svemirska letjelica “Tselina-d”, koja je u orbiti od 1982, navedeno je u saopštenju ministarstva. Dodaje se da su SAD, Kina i Indija izvele slične testove u prošlosti.

Antisatelitski test je promorao posadu ISS da se skloni u kapsule “Sojuz” i SpejEks Dregon”.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Rusija primorana da jača vojne kapacitete zbog toga što SAD testiraju naoružanje i što je Vašington 2020. osnovao svemirske snage.

Moskva je saopštila da je tražila sporazum o obustavi raspoređivanja naoružanja u svemiru, ali da su Vašington i njegovi saveznici blokirali taj dogovor u Ujedinjenim nacijama.

Kako je komercijalna upotreba svemira proširena proteklih godina, pristup niskoj Zemljinoj orbiti postaje sve važniji.

ISS kruži oko Zemlje u ovoj zoni i ta stanica dijeli nisku Zemljinu orbitu sa mega-sazvježđama satelita. Portal “Konverzejšn” piše da upotrebi svemira sve više prijeti svemirski otpad od antisatelitskih (ASAT) raketnih testova, koji se uglavnom sprovode da bi se demonstrirala tehnološka moć.

Kina je u januaru 2007. uništila svoj meteorološki satelit FY-1C, i stvorila više od 2.000 komada krhotina koje je moguće pratiti.

I Rusija i SAD su izvodile ASAT u prošlosti. Prije ove nedjelje, Indija je posljednji izvela 2019, i postala četvrta zemlja koja je to učinila.

”Pitanja svemirskog otpada i destruktivne upotrebe svemira stvaraju veliku zabrinutost u smislu životne sredine i nacionalne bezbjednosti”, piše “Konverzejšn”.

U komentaru se ističe da će se posljedice najnovijeg ruskog testa osjećati neko vrijeme. Iako će manje krhotine izgorjeti u atmosferi, ostaće prijetnja za ISS i druge operatere u niskoj Zemljinoj orbiti.

Studije su procijenile da će 79 odsto otpada koji je test Kine stvorio 2007. ostati u orbiti do 2108, piše portal, uz ocjenu da je vrijeme da se prekinu te “bespotrebne demonstracije moći”.

Krhotine, koje plutaju svemirom stotinama kilometara iznad zemlje, rizikuju da se sudare sa satelitima ili sa svemirskom stanicom. S obzirom na to da se kreću ogromnom brzinom - oko 25.265 kilometara na sat, mogu izazvati ozbiljnu štetu u slučaju sudara, piše Rojters.

”Svaki satelit koji ide u orbitu ima potencijal da postane svemirski otpad”, kaže profesor Hju Luis, šef grupe za istraživanje astronautike na Univerzitetu Sautempton.

Rojters piše da vlada SAD prati oko 23.000 krhotina koje kruže oko Zemlje i navodi da postoji pola miliona komada većih od jednog centimetra i 100 miliona krhotina od jednog milimetra ili većih.

Evropska svemirska agencija (ESA) procjenjuje da ukupna masa svih svemirskih objekata u Zemljinoj orbiti teži više od 9.600 tona.

Bonus video: