"Situacija je kritična ali ima poboljšanja"

Kanada: Vojska poslata u Britansku Kolumbiju, u poplavama i klizištima stradala jedna osoba, blokirani putevi...

Premijer Britanske Kolumbije Džon Horgan proglasio je vanredno stanje kada je rekordna količina kiše padala u većem dijelu juga provincije više od 48 sati. Potvrđena je smrt jedne osobe u klizištu koje je nosilo vozila sa puta kod Pembertona, a kanadska policija je podigla na četiri broj osoba koje se vode kao nestale

1915 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Britanske Kolumbije, Foto: Reuters
Detalj iz Britanske Kolumbije, Foto: Reuters

Kontingent vojnika poslat je u kanadsku provinciju Britansku Kolumbiju da pomogne na raščišćavanju posljedica velikih poplava i klizišta zbog kojih su blokirani glavni putevi, evakuisano stanovništvo i stradala najmanje jedna osoba.

Situacija u toj oblasti Kanade i dalje je kritična poslije velikih kiša i oluje prošlog vikenda koje su izazvale te poplave ali, prema podacima meteorologa, padavine su prestale i ne očekuju se nove do kraja nedjelje.

"Situacija je kritična ali ima poboljšanja", rekao je kanadski ministar za saveznu javnu bezbjednost Bil Bler.

Premijer Britanske Kolumbije Džon Horgan proglasio je vanredno stanje kada je rekordna količina kiše padala u većem dijelu juga provincije više od 48 sati. Potvrđena je smrt jedne osobe u klizištu koje je nosilo vozila sa puta kod Pembertona, a kanadska policija je podigla na četiri broj osoba koje se vode kao nestale.

Ministar za javnu bezbjednost te kanadske provincije Majk Farnvort rekao je juče popodne da će troškovi popravke oštećenih puteva, mostova i druge infrastrukture biti "znatni".

Biće otvorena jedna traka gdje će se naizmjenično puštati saobraćaj na glavnom auto-putu koji povezuje Vankuver sa unutrašnjim dijelom provincije, a očekuje se da će još jedan, takođe veći put biti otvoren do vikenda, rekao je ministar za saobraćaj te kanadske provincije Rob Fleming.

On je ocijenio da će biti potrebni mjeseci da se poprave ostali auto-putevi.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand najavila je sinoć dolazak 120 vojnika u Britansku Kolumbiju kao bi se pridružili timu od devet članova koji su došli dan ranije da procijene situaciju. Vojnici će pomoći i u evakuaciji.

Oko 17.000 ljudi je van svojih domova a osobe u 6.900 kuća su dobile naređenje za evakuaciju, rekli su zvaničnici, dok je dodatnih 2.700 u pripravnosti za moguću evakuaciju.

Zbog posljedica nevremena, oluje i klizišta, koji su proteklog vikenda pogodili tu oblast prekinut je saobraćaj na glavnim putevima između donjeg dijela Britanske Kolumbije gdje se nalazi Vankuver, treći najveći grad u Kanadi, i untrašnjosti provincije.