Objavljene stotine novih dokumenata o ubistvu Kenedija

Među dokumentima je detaljan arhiv pokušaja regrutovanja sovjetskih diplomata za zadatke u inostranstvu, s transkriptima telefonskog prisluškivanja
52 pregleda 1 komentar(a)
Kenedi, Foto: Reuters
Kenedi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2017. 08:32h

Nacionalni arhiv SAD objavio je novi niz dokumenata povezanih sa ubistvom američkog predsjednika Džona F. Kenedija, uglavnom iz CIA povjerljivog arhiva.

Objavljeno je gotovo 680 dosijea, uključujući 553 dosijea nikada ranije objavljenih jer se tome poritvila CIA navodeći kao razlog nacionalnu bezbjednost.

Među dokumentima je detaljan arhiv pokušaja regrutovanja sovjetskih diplomata za zadatke u inostranstvu, s transkriptima telefonskog prisluškivanja, prenosi Hina.

U arhivu objavljenom na internetu nalaze se dokumenti ministarstva pravosuđa, ministarstva odbrane i parlamentarne komisije koja je sprovela istragu o ubistvu Kenedija 22. novembra 1963. u Dalasu.

Komisija je zaključila da se radilo o činu pojedinca, Lija Harvija Osvalda, ali to nije spriječilo širenje teorija zavjere pothranjenih stotinama knjiga i filmova poput "JFK-a" Olivera Stouna iz 1991. o tom ubistvu pripisivanom Sovjetskom Savezu, Kubi, mafiji pa čak i tadašnjem potpredsjedniku Lindonu Džonsonu.

Stručnjaci za aferu Kenedi smatraju, međutim, da ti milioni stranica novih dokumenata vjerovatno ne sadrže nijedno presudno otkriće.

Treći put ove godine Američki nacionalni arhiv objavljuje niz dosijea, u skladu sa zakonom Kongresa iz 1992. kojim se zahtijeva da svi dokumenti povezani sa predsjednikom Kenedijem budu objavljeni unutar 25 godina.

Arhiv je već objavio 3.810 dosijea 24. jula i još 2.891 dosjea 26. oktobra.

Predsjednik SAD Donald Tramp dao je FBI i CIA šest mjeseci, do 26. aprila 2018., da opravdaju neobjavljivanje preostalih dokumenata.

Bonus video: