Postignut dogovor: Sudanska vojska prihvatila da vrati svrgnutog premijera na položaj

Hamdok će predvoditi nezavisni tehnokratski kabinet, rekli su zvaničnici i dodali da su UN, SAD i drugi odigrali presudne uloge u postizanju dogovora

5611 pregleda 0 komentar(a)
Hamdok, Foto: Reuters
Hamdok, Foto: Reuters

Vojni i vladini zvaničnici objavili su danas da je postignut dogovor sudanskih vojnih i civilnih vlasti o vraćanju na položaj premijera Abdalaha Hamdoka.

Zvaničnici su takođe danas rekli da će državni zvaničnici i političari uhapšeni poslije vojnog puča 25. oktobra biti oslobođeni kao dio dogovora vojske i političkih stranaka, uključujući i najveću Uma partiju.

Hamdok će predvoditi nezavisni tehnokratski kabinet, rekli su zvaničnici i dodali da su UN, SAD i drugi odigrali presudne uloge u postizanju dogovora.

Vojni puč, više od dvije godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišla je na kritike iz svijeta.

SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudile su pretjeranu upotrebu sile nad demonstrantima protiv vojnog puča.

Novoimenovani suvereni savjet sastaće se kasnije danas prije nego što zvanično objavi postignuti dogovor, naveli su neimenovani zvaničnici koji nisu mogli da razgovaraju o sporazumu prije zvanične objave.

Nacionalna inicijativa formirana poslije puča koja uključuje političke stranke i javne ličnosti saopštila je da će Hamdok biti vraćen na dužnost i da će formirati tehnokratsku vladu.

Kako je navedeno dogovor će biti potpisan kasnije danas, a zatim i objavljena politička deklaracija.

Mohamed Jusef al Mustafa portparol za Sudansku profesionalnu asocijaciju, rekao je da je postignut sporazum ali da će ga Asocijacija komentarisati kada bude zvanično objavljen.

Bonus video: