Talibani zabranili emitovanje serija sa ženskim likovima

Posljednja pravila uključuju zabranu filmova za čiji se sadržaj smatra da je protiv islamskog zakona i avganistanskih vrijednosti, kao i zabranu komedija koje vrijeđaju religiju ili su uvredljive za Avganistance

2850 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Talibanske vlasti u Avganistanu zabranile su emitovanje serija u kojima glume žene, u okviru novih strogih pravila u toj zemlji.

Novinarke i voditeljke moraće da nose maramu ili bilo koji drugi dio odjeće koji prekriva glavu.

Udruženja novinara tvrde da su pojedina pravila nejasna i podložna tumačenju.

Posljednja pravila uključuju zabranu filmova za čiji se sadržaj smatra da je protiv islamskog zakona i avganistanskih vrijednosti, kao i zabranu komedija koje vrijeđaju religiju ili su uvredljive za Avganistance.

Avganistanski televizijski kanali uglavnom emituju strane filmove, sa ženskim likovima, a talibani smatraju da ne treba puštati filmove koji promovišu "strane vrijednosti".

Član organizacije koja zastupa novinare u Avganistanu Hudžatulah Mudžadedi izjavio je da su nova pravila bila neočekivana i da neka od njih nisu praktična, te da će pojedini emiteri morati prestati s radom ako se ona provedu.

Ranija naredba talibana da djevojke i mlade žene ostanu kod kuće učinila je Avganistan jedinom zemljom na svijetu koja je zabranila polovini svog stanovništva da se školuje.

Gradonačelnik glavnog grada Kabula je takođe rekao opštinskim službenicama da ostanu kod kuće osim ako njihova radna mjesta ne može popuniti muškarac.

Talibani tvrde da su njihova ograničenja za žene koje rade, odnosno djevojke koje studiraju "privremena" i na snazi samo kako bi osigurale da su sva radna mjesta i okruženja za učenje "sigurna" za njih.

Bonus video: