Vladajući socijalisti u Venecueli osvojili 20 guvernerskih mjesta

Na glasanje je izašlo manje od 50 posto birača

2425 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Državno izborno povjerenstvo Venecuele (CNE) objavilo je da je vladajuća Socijalistička stranka na izborima osvojila 20 guvernerskih mjesta, dok su opozicijski političari dobili tri, u prvoj objavi nakon lokalnih i regionalnih izbora.

Kratko nakon što su objavljeni prvi rezultati, ljevičarski predsjednik Nikolas Maduro proslavio je vladin trijumf.

"Pobjeda je impresivna", rekao je Maduro, okružen pristašama, dodavši da dobre pobjede moraju biti proslavljene.

Rezultati su prepreka opozicijskim čelnicima koji su se vratili u utrku nakon što su bojkotovali predsjedničke izbore 2018. godine i parlamentarne izbore 2020., rekavši da su pošteni izbori nemogući zbog namještanja i zastrašivanja nasilnih bandi odanih Maduru, prenosi Hina.

Ove godine opozicijski politicari odlučili su se natjecati na izborima jer su bili frustrirani neuspjehom američkih sankcija koje su trebale svrgnuti Madura, ali i ohrabre

Samo 41.8 posto registrovanih birača izaslo je na glasanje, što je ekvivalent od oko 8.1 milijun ljudi, reklo je najviše izborno povjerenstvo u zemlji. Mali i izolirani problemi su zabilježeni tokom glasanja, rekao je CNE ranije tokom dana.

Na regionalnim izborima 2017. godine vladajuća stranka osvojila je 19 guvernatora, dok su opozicijski političari uzeli četiri.

Jedini rezultat koji se tiče izbora gradonačelnika, a koji je objavio CNE, došao je iz glavnog grada Karakasa gdje je vladajuća stranka takodje proglasena pobjednikom.

Građani su birali 3000 državnih guvernera, gradonačelnika i gradskih vijecnika diljem zemlje, a 21 milijun Venecuelanaca imao je pravo glasati na izborima.

Loš rezultat oporbe mogao bi naštetiti njenoj mogućnosti natjecanja na predsjedničkim izborima 2024. godine. "Rezultati su žalosni za oporbu", rekao je Luis Vicente Leon, direktor lokalne savjetodavne tvrtke Datanalisis, u postu na Tviteru.

Opozicijski čelnik i bivsi predsjednički kandidat Henrike Kapriles, koji je predvodio opozicijsku kampanju, rekao je na Tviteru da će biti napravljena procjena kad pristignu svi rezultati i nije davao daljnje pojedinosti.

"Pouka ovih izbora je da moramo promisliti svoju dosadašnju strategiju",rekao je Tomas Guanipa,opozicijski kandidat za gradonačelnika Karakasa.

Bonus video: