Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Evropski parlament: Jedna od tri žene u svijetu žrtva je nasilja

Evropska komisija namjerava da preduzme korake kojima će se omogućiti kriminalizacija govora mržnje i nasilja iz mržnje na evropskom nivou

4674 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Jedna od tri žene u svijetu žrtva je nasilja, kazali su poslanici u Evropskom parlamentu koji su danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, raspravljali o tom problemu.

Poručili su da Istanbulsku konvenciju trebaju da ratifikuju sve članice Evropske unije, iako njih šest odbija da to uradi.

Obratila im se komesarka za ravnopravnost Helena Dali koja je u ime Evropske komisije osudila sve vrste nasilja nad ženama.

Komesarka je najavila da će Komisija početkom 2022. godine predložiti direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama i protiv porodičnog nasilja koja će se oslanjati na ciljeve Istanbulske konvencije te osigurati državama članicama efikasnije mjere i podršku žrtvama, prenosi agencija Hina.

Dali je istakla da je Istanbulska konvencija sveobuhvatan i moćan instrument koji bi trebao da spriječi nasilje nad ženama i zaštititi žrtve.

"Donijeli smo čitav niz akcija koje bi trebale da unesu razliku u živote djevojaka i žena širom Evrope. U martu 2021. godine ambiciozna strategija koja se bavi ovom temom osmislila je aktivnosti i ciljeve koji idu prema uniji jednakosti i osuđuje sve vrste nasilja nad ženama i djevojkama", rekla je komesarka.

Poslanici su u raspravi utvrdili da su žene izloženije novim oblicima nasilja, posebnmo na internetu. Izrazili su odlučan stav da se mora zaustaviti taj negativan društveni fenomen i naglasili potrebu za snažnijim djelovanjem Evropske unije, pozivajući države članice koje nisu ratifikovale tu Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici da to učine - Bugarsku, Češku, Mađarsku, Litvaniju, Letoniju i Slovačku.

Dali je, prenosi Hina, istakla porast žrtava za vrijeme pandemije koronavirusa, posebno u obliku digitalnog nasilja i porodičnog nasilja i naglasila da Komisija ne radi samo na planu u Evropi već širom svijeta, u zajedničkoj inicijativi sa Ujedinjenim nacijama.

Evropska komisija namjerava da preduzme korake kojima će se omogućiti kriminalizacija govora mržnje i nasilja iz mržnje na evropskom nivou.

"U decembru će Komisija objaviti predlog kako bi podstakla odluku Savjeta Evrope da proširi popis zločina u koje bi trebao ući i zločin iz mržnje. To će omogućiti Komisiji da kriminalizuje na evropskom nivou govor mržnje i nasilje iz mržnje zbog seksualne orijentacije ili pola", naglasila je Dali.

Poslanici su u svojim govorima istakli porast broja žrtava tokom pandemije koronavirusa i podatke koji govore o tome da je jedna od tri žene na svijetu žrtva nasilja.