Bejrut: Demonstranti ušli u zgradu ministarstva, uklonili fotografiju predsjednika...

Demonstranti su rekli da su uslovi u zemlji pogođenoj krizom postali nepodnošljivi kao rezultat ekonomskog kolapsa i pada vrednosti libanske
funte koja je sada dostigla 25.300 za jedan dolar

3048 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta u Bejrutu, Foto: Shutterstock
Sa jednog od prethodnih protesta u Bejrutu, Foto: Shutterstock

Grupa demonstranata silom je ušla jutros u zgradu ministarstva za socijalna pitanja u Bejrutu i uklonila fotografiju predsjednika Libana iz jedne prostorije, u vrijeme kada je vrijednost libanske funte ponovo opala usred ekonomske i političke krize.

Demonstranti su rekli da su uslovi u zemlji pogođenoj krizom postali nepodnošljivi kao rezultat ekonomskog kolapsa i pada vrednosti libanske funte koja je sada dostigla 25.300 za jedan dolar.

Minimalna mjesečna zarada sada iznosi oko 27 dolara.

Cijene su u proteklim nedjeljama naglo porasle pošto je vlada ukinula subvencije za gorivo i ljekove, pa mnogi Libanci ne mogu da ih kupe.

Oko tri četvrtine od šest miliona stanovnika, uključujući milion sirijskih izbjeglica, sada živi u siromaštvu.

Demonstranti su optužili ministarstvo da sporo izdaje kartice za hranu namijenjene za pomoć siromašnim porodicama.

Demonstranti su umjesto fotografije predsjednika Libana Mišela Auna postavili transparent na kome piše "revolucionari 17. oktobra", aludirajući na početak protesta širom zemlje 17. oktobra 2019. protiv vladajuće klase koju optužuju za decenije korupcije i lošeg upravljanja zbog čega je Liban dospio u najgoru ekonomsku i finansijsku krizu u modernoj istoriji.

Kriza je još više pogoršana zbog epidemije koronavirusa i razorne eksplozije u bejrutskoj luci u avgustu prošle godine u kojoj je ubijeno 216, a ranjeno više od 6.000 ljudi i razoreni djelovi glavnog grada.

Vlada osnovana u septembru, posle 13 mjeseci zastoja, nije se sastala već šest nedjelja zbog dubokih podjela rivalskih grupa u odnosu na sudiju koji vodi istragu eksplozije.

U drugim djelovima zemlje demonstranti su ispred filijala banaka postavili postere na kojima piše da je mafija uništila libansku funtu, javila je Nacionalna novinska agencija.

U protekle dvije godine mnogi Libanci su spriječeni da dođu do svojih ušteđevina.

Bonus video: