Voren: Da, izbor Klinton za kandidatkinju je bio namješten

Senatorka iz redova Demokrata je bez oklijevanja novinaru CNN-a Džejku Taperu kazala da se činilo sve da Klinton bude favorizovana na štetu partijskog kolege i senatora države Vermont, Bernija Sandersa
54 pregleda 5 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Beta-AP
Hilari Klinton, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.11.2017. 12:38h

Američka senatorka iz redova Demokrata Elizabet Voren vjeruje da je nominacija Hilari Klinton za kandidatkinju Demokratske partije na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD bila namještena, prenosi CNN.

Voren je, bez oklijevanja, novinaru te kuće Džejku Taperu, u intervjuu ovog četvrtka, kazala da se činilo sve da Klinton bude favorizovana na štetu partijskog kolege i senatora države Vermont, Bernija Sandersa.

"Danas smo saznali od bivše predsjedavajuće Demokratskim nacionalnim komitetom (DNC) Donom Brazil da je izbor 'štelovan' u korist Hilari Klinton, čiji su članovi štaba sklopili sporazum da kontrolišu svakodnevne radnje u DNC-u", kazao je Taper i pojasnio da je štab Klintonove imao posebne nadležnosti nad specifičnim granama DNC-a koje se odnose na strategiju i zapošljavanje osoblja, navodeći da je sporazum bio sklopljen i u avgustu 2015. godine, mjesecima prije nego je Klinton osvojila nominaciju.

Voren je to nazvala "istinskim problemom".

"Ali, ono što mi sad moramo da uradimo kao Demokrate, je da ovu partiju pozovemo na odgovornost", ističe ona.

Predstavnica Demokrata iz države Masačusets se smatra mogućom kandidatkinjom za izbore 2020. godine i nadalje.

Taper ju je potom pitao da li dijeli uvjerenje da je kandidatura namještena u korist Klintonova, na šta je Voren odgovorila potvrdno.

Pitanje namještanja kandidature u korist Klintonove izbilo je u javnost nakon što su odlomci iz knjige Done Brazil objavljeni ove sedmice, gdje su objavljeni finansijski problemi DNC-a tokom izbora i uloga koju je štab Klintonove imao u pomaganju finansijskog oporavka.

Sen. Elizabeth Warren said she believes that the Democratic National Committee was "rigged" in favor of former Democratic presidential nominee Hillary Clinton during the 2016 primary.

"Debi (Vaserman Šulc) nije bila dobra menadžerka", napisala je Brazil u odlomcima koji su objavljeni u "Politiku" u četrtak.

"Nije bila naročito zainteresovana za vođenje partije - prepustila je štabu Klintonove u Bruklinu da rade šta im je volja, samo kako ne bi mogla da se suoči sa čelnicima partije i kaže im koliko je situacija zapravo loša", stoji u knjizi.

Bonus video: