U Peruu pronađena mumija stara najmanje 800 godina

"Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano konopcima i da su ruke pokrivale lice, što bi bio dio lokalnog obrasca sahrane", rekao je Luna

5157 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Mumija za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina pronađena je na centralnoj obali Perua, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Mumificirani ostaci bili su osobe iz kulture koja se razvila između obale i planina Perua.

Arheolog Pieter Van Dalen Luna, sa državnog univerziteta San Markos, rekao je da je mumija, čiji pol nije identifikovan, otkrivena u regionu Lime.

"Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano konopcima i da su ruke pokrivale lice, što bi bio dio lokalnog obrasca sahrane", rekao je Luna.

On je dodao da su u pitanju ostaci osobe koja je živjela u visokom andskom regionu zemlje i da će radiokarbonsko datiranje dati precizniju hronologiju.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su bili i pokloni uključujući keramiku, ostatke povrća i kameno oruđe.

Peru - dom turističkog odredišta Maču Pikču - dom je stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i poslije carstva Inka, koje je dominiralo tim dijelom Južne Amerike prije 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.