Indijski željeznički most nadvisiće onaj na Maloj rijeci

"Završetkom projekta, 111 kilometara udaljenosti biće pređeno za dva do dva i po sata. Trenutno je razdaljina između Jiribam i Imhala 220 km, za šta je bilo potrebno oko 10-12 sati putovanja", rekao je glavni inženjer

9781 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Indijska željeznica gradi jedan od najviših stubova mosta na svijetu u Manipuru, koji je dio 111 kilometara dugačkog Jiribam-Impal željezničkog projekta.

Ambiciozni projekat u Manipuru dio je željezničke linije koja povezuje glavni grad Manipura sa mrežom širokog kolosjeka zemlje, prenosi indijski Hindustan Tajms.

Most, koji se gradi na stubu od 141 metar, premašiće postojeći rekord u Evropi - crnogorski vijadukt Mala Rijeka koji se nalazi na visini od 139 metara.

"Završetkom projekta, 111 kilometara udaljenosti biće pređeno za dva do dva i po sata. Trenutno je razdaljina između Jiribam i Imhala 220 km, za šta je bilo potrebno oko 10-12 sati putovanja. Nakon izgradnje, most koji prelazi dolinu Nonei će postati najviši most na svijetu“, rekao je za ANI Sandip Šarma, glavni inženjer projekta.

On je dalje rekao da će radovi na mostu biti završeni do decembra 2023. godine.

„Prva faza koja se proteže na 12 km je već puštena u rad. Gotovo 98 odsto radova je završeno u drugoj fazi i do februara 2022. biće gotova. Treća faza od Kongsanga do Tupula biće završena do novembra 2022. Četvrta i posljednja faza mosta koja se proteže od Tupula do doline Impal biće završena do decembra 2023. godine“, rekao je on.

Bonus video: