SZO: Omikron soj veoma visok globalni rizik, broj mutacija bez presedana

Iz SZO apelovali na 194 članice UN-a da ubrzaju proces vakcinacije ugroženih grupa stanovništva i da napravi planove kako da zdravstveni sistemi budu održivi u slučaju porasta broja infekcija

15637 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nova omikron varijanta koronavirusa će se vjerovatno raširiti svijetom i predstavlja "veoma visok" globalni rizik kada je u pitanju porast broja novozaraženih, koji bi mogao imati ozbiljne posljedice u pojedinim područjima, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Apelovali su na 194 članice Ujedinjenih nacija da ubrzaju proces vakcinacije ugroženih grupa stanovništva i da naprave planove kako da zdravstveni sistemi budu održivi u slučaju porasta broja infekcija.

„Omikron ima neviđeni broj mutacija na proteinskom šiljku, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na putanju pandemije“, saopštila je SZO, kako prenosi Rojters.

Do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa omikron varijantom, ali dodatna istraživanja su potrebna kako bi se istražila potencijalna mogućnost da taj soj izbjegne zaštitu koju pružaju vakcine i prethodni kontakti sa virusom.

„Porast broja slučajeva zaraze, bez obzira na njihovu težinu, može predstavljati ogroman zahtjev za sisteme zdravstvene zaštite i dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta. Uticaj na ugroženo stanovništvo bio bi značajan, posebno u zemljama sa niskim procentom vakcinisanih", saopštili su iz SZO.

Bonus video: