Ne žele nadzor telefona zbog omikrona

Jedan visoki zvaničnik u ministarstvu zdravlja kazao je juče da bi praćenje telefona bilo “hiruruški precizno” i da bi se koristilo samo u slučajevima kada je potvrđeno ili se osnovano sumnja da je određena osoba zaražena novim sojem

4154 pregleda 1 komentar(a)
Izrael je skoro svim strancima zabranio ulazak u zemlju: Naftali Benet, Foto: Rojters
Izrael je skoro svim strancima zabranio ulazak u zemlju: Naftali Benet, Foto: Rojters

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava juče su zatražili od Vrhovnog suda Izraela da zabrani sprovođenje novih restriktivnih mjera protiv kovida-19 koje dozvoljavaju domaćim obavještajnim službama da koriste protivterorističku tehnologiju za praćenje mobilnih telefona kako bi suzbila širenje omikron soja virusa.

Najavljujući u subotu vanredne mjere, izraelski premijer Naftali Benet kazao je da će se praćenje telefona koristiti za lociranje zaraženih novim, potencijalno prenosivijim, sojem virusa kako bi se spriječio prenos na druge.

Izraelski aktivisti za zaštitu ljudskih prava kažu da vanredne mjere predstavljaju kršenje prethodnih odluka Vrhovnog suda protiv takvih nadzora, koje je povremeno koristila nacionalna obavještajna služba Šin Bet od marta 2020.

”Operacije Tajne službe za praćenje građana predstavljaju kršenje osnovnog povjerenja između građana i vlade”, sapštilo je Udruženje za građanska prava u Izraelu, jedna od četiri grupe koje su podnijele žalbu sudu.

Vrhovni sud je dao vladi rok do danas da odgovori, prenio je Rojters.

Jedan visoki zvaničnik u ministarstvu zdravlja kazao je juče da bi praćenje telefona bilo “hiruruški precizno” i da bi se koristilo samo u slučajevima kada je potvrđeno ili se osnovano sumnja da je određena osoba zaražena novim sojem.

Tehnologija nadzora spaja lokacije nosilaca virusa sa obližnjim telefonima kako bi se utvrdilo sa kim su stupili u kontakt.

Izraelski sud je ranije i ove godine ograničio razmjere upotrebe ove tehnologije nakon što su aktivisti za građanska prava uložili žalbe navodeći kao razlog ugrožavanje privatnosti.

Izrael koji je skoro svim strancima zabranio ulazak u zemlju zbog straha od omikrona, potvrdio je dva slučaja obolijevanja od novog soja. Još deset osoba je na posmatranju zbog sumnje da su i oni zaraženi omikronom.

Bonus video: